hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Romlott a külkereskedelmi egyenleg

  • adozona.hu

2021. februárban a kivitel volumene 2,9, a behozatalé 6,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az aktívum 849 millió euró volt, az egyenleg 262 millió euróval romlott a 2020. februárihoz mérten, közölte a KSH. Januárhoz képest az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 1,7, az importé 5,3 százalékkal nőtt.

2021. februárban:

A kivitel értéke 9,7 milliárd euró (3471 milliárd forint), a behozatalé 8,8 milliárd euró (3167 milliárd forint) volt.

2021. februárban az egy évvel korábbihoz képest:

Euróban kifejezve az export értéke 1,9, az importé 5,3%-kal nőtt.

Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 5,3, a behozatalé 6,9%-kal nagyobb lett.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 262 millió euróval romlott. (Az aktívum 7 millió euróval kevesebb az első becslésben közöltnél.)

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a behozatalban és a kivitelben egyaránt 5,1%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány nem változott. A forint árfolyama az euróhoz mérten 6,1%-kal gyengült, a dollárral szemben 4,3%-kal erősödött.

gépek és szállítóeszközök 2020. februári áron számított kivitele 4,1, behozatala 8,3%-kal bővült.

közúti jármű exportja közel tizedével csökkent, importja kismértékben nőtt az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. A forgalom mindkét oldali növekedéséhez a legnagyobb mértékben a villamos gép, készülék és műszer árucsoport járult hozzá: az exportoldalon több mint hatodával, az importoldalon több mint tizedével nőtt. A forgalomnövekedésben szintén nagy szerepe volt a híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék árucsoportnak, amely kivitelben több mint nyolcadával, behozatalban közel negyedével bővült az előző év azonos időszakához képest. Az irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezés exportforgalma több mint nyolcadával, importforgalma több mint felével nőtt. Valamennyi árufőcsoport közül a gépek és szállítóeszközök járult hozzá a legnagyobb mértékben a teljes forgalom volumenváltozásához, a kivitel esetében 2,4, a behozatal esetében 4,1 százalékponttal.

feldolgozott termékek exportvolumene 2,5, importvolumene 5,0%-kal nagyobb lett.

A forgalomnövekedést a behozatalban döntően a gyógyszer, gyógyszerészeti termék, a kivitelben pedig a műanyag-alapanyag forgalma befolyásolta. A feldolgozott termékek a teljes volumenváltozást az importban 1,9, az exportban 0,8 százalékponttal növelték.

Az energiahordozók exportvolumene 17%-kal kisebb, importvolumene 12%-kal nagyobb lett az előző év azonos időszakinál. A kiviteloldali volumencsökkenés a villamos energia, a behozataloldali volumennövekedés a természetes és mesterséges gáz, valamint a kőolaj és kőolajtermék forgalomváltozásával magyarázható. Az energiahordozók a teljes importnövekedés ütemét 0,7 százalékponttal növelték.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 2,1%-kal nőtt, a behozataláé 5,7%-kal csökkent.

Az exportoldali növekedést az állati takarmány, valamint a gabona és gabonakészítmény, az importoldali csökkenést döntően a hús és húskészítmény forgalomváltozása eredményezte. Az utóbbi árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes forgalom exportoldali növekedéséhez 0,2 százalékponttal járult hozzá, míg az importoldalit 0,3 százalékponttal mérsékelte

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Földterület értékesítése esetén tárgyi eszközökből való kivezetés napja

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Étteremfoglaló áfája

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs