hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nőtt az ipari termelés, itt vannak a részletek

  • adozona.hu

2018 júliusában az ipari termelés volumene 6,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 3,9 százalékkal emelkedett, közölte a KSH.

2018 júliusában:

Az ipari termelés volumene 6,2%-kal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt júliusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)

Az ipari export volumene 3,9%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítés 33%-át képviselő járműgyártás kivitele 6,1%-kal visszaesett, azonban a feldolgozóipari export 15%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 17,2%-kal nőtt.

Az ipar belföldi értékesítése 8,3, ezen belül a feldolgozóiparé 12,4%-kal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül a döntő súlyt (96%) képviselő feldolgozóipar termelése 6,5, a csekély súlyú bányászaté 62%-kal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 2,8%-kal csökkent.

A feldolgozóipari termelés egynegyedét képviselő járműgyártás kibocsátása 6,4%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A közúti járműalkatrész gyártásának volumene 5,7%-kal nőtt, miközben a közúti gépjármű gyártásáé 19,7%-kal visszaesett.

A feldolgozóipari termelés mintegy 12%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 16,8%-kal bővült. A két legjelentősebb alágazat közül a híradástechnikai berendezés gyártása kiugróan, 79%-kal, míg az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 7,3%-kal nőtt.

A feldolgozóipari termelésből 11%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 5,8%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva, mind a belföldi, mind az exportkereslet növekedésének köszönhetően. Az alágazatok közül a legnagyobb súlyt, 25%-ot képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 12,5%-kal emelkedett. Csupán két alágazatban mértünk csökkenést: a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósításban (6,0%) és a tejfeldolgozásban (2,2%).

Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 30%-kal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás haladta meg az egy évvel ezelőtti szintjét, amihez az alacsony bázis hatása is hozzájárult.

Jól teljesített a másik két vegyipari alág is: a vegyi anyag, termék gyártása 10,9, a gyógyszergyártás 10,0%-kal nőtt.

Tovább folytatódott a termelés bővülése a közepes súlyú alágakban: a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 18,5, míg a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 12,7%-kal emelkedett az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.

Hat hónapja tart a visszaesés a feldolgozóipar 5,7%-át képviselő gép, gépi berendezés gyártásában: a kibocsátás júliusban 9,7%-kal maradt el az egy évvel korábbitól, elsősorban a legnagyobb szakágazati súlyú motor-, turbinagyártás (kivéve: légi, közútijármű-motor) jelentős csökkenése miatt.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében júliusban – 3,5%-os létszámnövekedés mellett – 2,7%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit.

Az ipari termelés mindössze egy régióban, Közép-Dunántúlon csökkent (3,0%-kal) az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékű volumenbővülés Pest régióban (16,3%) volt, a többiben 1,7 és 14,2% közötti növekedést mértünk.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 12,0%-kal nagyobb volt a 2017. júliusinál. Az új belföldi rendelések 15,4, az új exportrendelések 11,4%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány július végén 1,1%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

2018. január–júliusban az előző év azonos időszakához képest:

Az ipari termelés 3,9%-kal emelkedett. Az összes értékesítés 64%-át adó külpiaci eladások volumene 1,9, a 36%-ot képviselő hazai értékesítésé 6,1%-kal bővült.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 0,2%-os növekedése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 3,6%-os létszámbővülés mellett következett be.

Magyarország minden régiójában emelkedett a termelés, a legnagyobb mértékben Pest régióban (9,3%), a legkevésbé Nyugat-Dunántúlon (1,4%).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Közhasznú alapítványnak tartós adomány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beszámoló – kapcsolt vállalkozás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close