hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nőtt az infláció júliusban az euróövezetben

  • MTI

Júliusban nőtt az infláció az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdai jelentése alapján.

Az Eurostat végleges adatai alapján júliusban 2,2 százalékra emelkedett az infláció az euróövezetben a júniusi 1,9 százalékról.

Tavaly júliusban 0,4 százalék volt a fogyasztói árak éves emelkedése az euróövezetben, majd augusztustól decemberig defláció volt, havonta 0,2–0,3 százalékos éves árindex-csökkenéssel. Legutóbb éves áremelkedés 2018 októberében volt az euróövezetben, 2,2 százalék.

A júliusi euróövezeti 2,2 százalékos infláció meghaladja az Európai Központi Bank (EKB) 2,0 százalékos célját. A fogyasztói árak emelkedésének viszonylag magas mértéke egyrészt a tavalyi koronavírus-válság miatt kialakult alacsony bázisra, másrészt a válságot követő gazdasági fellendüléssel együtt járó túlfűtött keresletre vezethető vissza.

A legnagyobb mértékben az energiaárak hárultak hozzá az éves inflációhoz, 1,34 százalékponttal. Az élelmiszerek, alkoholos és dohánytermékek ára 0,35 százalékponttal járult hozzá az éves áremelkedéshez, a szolgáltatások ára 0,31 százalékponttal, a nem energiaipari iparcikkek áremelkedése pedig 0,17 százalékponttal.

Az energiaárak az euróövezetben 14,3 százalékkal nőttek júliusban éves és 2,0 százalékkal havi bázison. Energiaárak nélkül 0,9 százalékos volt az árindex éves emelkedése.

Az Európai Unióban 2,5 százalékra emelkedett az infláció júliusban a júniusi 2,2 százalékról. Az EU-ban 0,9 százalékos volt az éves áremelkedés tavaly júliusban.

A legkevésbé Máltán emelkedtek a fogyasztói árak júliusban, 0,3 százalékkal éves bázison. Görögországban 0,7 százalékos, Olaszországban pedig 1,0 százalékos volt a fogyasztói árak éves emelkedése júliusban.

A legnagyobb éves áremelkedést Észtországban regisztrálták, 4,9 százalékosat, valamint 4,7 százalékosat Magyarországon és Lengyelországban. Magyarországon enyhült, Lengyelországban és Észtországban fokozódott az infláció. Magyarországon az előző hónapban, júniusban 5,3 százalék volt az éves infláció, Lengyelországban pedig 4,1 százalék, Észtországban 3,7 százalék.

A júniusival összehasonlítva az éves áremelkedés mértéke az Európai Unió kilenc tagállamában lett kisebb, kettőben nem változott és tizenhatban emelkedett.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Zrt. nyomdai részvényeinek eladása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Elhunyt taggal szembeni követelés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs