hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nem támogatták adóreformját: lemondott az osztrák pénzügyminiszter

  • adozona.hu

Minden posztjáról lemondott kedden Michael Spindelegger osztrák alkancellár és pénzügyminiszter, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke, lépését azzal indokolva, hogy saját pártja sem támogatta őt az adóügyi reform körül kialakult koalíciós vitában.

"A párton belül összetartásnak kell lennie. Amennyiben nincs egyetértés, eljött a pillanat a kormányrúd átadására" - mondta rövid bécsi sajtótájékoztatóján az 54 éves politikus, a párton belüli lojalitást és kompromisszumkészséget hiányolva.

ÖVP-n belüli bírálói azt vetették az alkancellár szemére, hogy nem sikerült előrehaladást elérnie a gazdaságélénkítés és az adócsökkentés kérdésében.

"A koalícióspartnerek között az adóreform kapcsán kialakult eltérő álláspontot még átvészeltem" – nyilatkozta a lemondott alkancellár, de a saját pártján belül is fölénybe kerültek a "populista" hangok. Hangsúlyozta: az adóreformot új terhek és adók kivetése nélkül nem lehetne megvalósítani, ez már számára nem kivitelezhető.

"Az emberekkel szembeni őszinteség nekem igen fontos" – mondta. Kiemelte, elégedett a parlamenti és az uniós választásokon elért, valamint pénzügyminiszterként nyújtott teljesítményével. Biztosan vétettem hibákat is, megkövetem azokat, akiket talán megbántottam vagy megsértettem – mondta Spindelegger, és hozzáfűzte: mielőtt elköszön, ez az utolsó szereplése a médiában.

Werner Faymann osztrák kancellár Spindelegger visszalépése után közölte: nem látja a koalíció felbomlásának veszélyét. Faymann megköszönte az alkancellárnak a "bizonyosan nehéz időszakban" végzett közös munkát.

A Spindelegger váratlan visszalépésével kialakult helyzetben Erhard Busek volt alkancellár, az ÖVP korábbi vezetője Erwin Pröll alsó-ausztriai tartományfőnököt kérte fel a párton belüli válsághelyzet kezelésére. "A választások nem holnap lesznek, ezért nyomatékosan azt javaslom a SPÖ-nek, hogy ne új választások (kiírása) mellett érveljenek" - hangsúlyozta Busek.

A koalíciós partner, az SPÖ képviselői a miniszteri tanács ülése előtt meglepetten fogadták a lemondásról szóló hírt, s reményüket fejezték ki, hogy mielőbb kinevezik az új pénzügyminisztert.
A legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali populista és euroszkeptikus Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Heinz-Christian Strache közleményében úgy fogalmazott, hogy Spindelegger visszalépése után vége a kormánynak, a kialakult helyzetet pedig belpolitikai káoszként értékelte.

Az ellenzék többi pártja közül a Stronach Csapata (Team-Stronach) olyan új pénzügyminiszter kinevezését sürgette, aki a szükséges adóreformot azonnal végrehajtja. A jobboldali liberális NEOS elnöke úgy vélte: ha a néppárt felelősségteljesen él a kialakult helyzettel, s a tartalmi és szerkezeti megújulás útjára lép, akkor abból egész Ausztria csak profitálhat. A Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) új választások kiírását sürgette.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft. és őstermeői tevékenység

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kattás ev. mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Adószámos magánszemély

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs