hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Negyedéves termék-külkereskedelmi adatokat közölt a KSH

  • adozona.hu

2021. júniusban a kivitel és a behozatal volumene egyaránt 16 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A 2019. júniusihoz mérten a külkereskedelem volumene az exportban 17, az importban 16 százalékkal bővült. Az aktívum 629 millió euró volt, az egyenleg 98 millió euróval romlott az egy évvel korábbihoz képest. Májushoz viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 1,6, az importé 1,8 százalékkal csökkent, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójában.

2021. júniusban

A kivitel értéke 10,5 milliárd euró (3676 milliárd forint), a behozatalé 9,9 milliárd euró (3456 milliárd forint) volt.

2021. júniusban az egy évvel korábbihoz képest

Euróban kifejezve az export értéke 22, az importé 25 százalékkal nőtt.

Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 12, a behozatalé 13 százalékkal nagyobb lett.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 98 millió euróval romlott. (Az aktívum 51 millió euróval kevesebb az első becslésben közöltnél.)

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 5,2, a behozatalban 8,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 3,0 százalékkal romlott. A forint árfolyama az euróhoz mérten 0,6 százalékkal gyengült, a dollárral szemben 5,9 százalékkal erősödött.

A gépek és szállítóeszközök 2020. júniusi áron számított kivitele 21, behozatala 24 százalékkal bővült. A közúti jármű exportja közel negyedével, importja több mint negyedével nőtt az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene az exportoldalon több mint harmadával, az importoldalon közel harmadával emelkedett. A növekedésben nagy szerepe volt a híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék árucsoportnak is, amelynek forgalma a kivitelben több mint hetedével, a behozatalban közel hetedével lett nagyobb az előző év azonos időszakihoz képest. Az általános rendeltetésű ipari gép export- és importforgalma egyaránt több mint negyedével nőtt. Az energiafejlesztő gép és berendezés exportja hetedével, importja több mint harmadával bővült a 2020. júniusihoz viszonyítva. Valamennyi árufőcsoport közül a gépek és szállítóeszközök járult hozzá a legnagyobb mértékben a teljes forgalom volumenváltozásához, a kivitel és a behozatal esetében is 12 százalékponttal.

A feldolgozott termékek exportvolumene 16, importvolumene 13 százalékkal nagyobb lett. A forgalomnövekedést az exportban és az importban döntően a gyógyszer, gyógyszerészeti termék, ezen túlmenően a kivitelben a szakmai, tudományos, ellenőrző műszer és készülék, a műanyag-alapanyag, a behozatalban pedig a vas és acél forgalma is befolyásolta. A feldolgozott termékek a teljes volumenváltozást az exportban 4,9, az importban 5,1 százalékponttal növelték.

Az energiahordozók exportvolumene 16, importvolumene 18 százalékkal kisebb lett az előző év azonos időszakinál. A csökkenés az export- és az importoldalon egyaránt döntően a természetes és mesterséges gáz drasztikus visszaesésével magyarázható, ezen túlmenően az importoldalon a kőolaj és kőolajtermék, valamint a villamos energia kismértékű mérséklődése is befolyásolta a forgalomváltozást. A volumencsökkenés ellenére az egyes termékcsoportok értékadataiban növekedés tapasztalható, összefüggésben az árszínvonal emelkedésével. Az energiahordozók a teljes forgalomnövekedés ütemét az exportoldalon 0,4, az importoldalon 0,9 százalékponttal mérsékelték.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 1,4, a behozataláé 9,7 százalékkal nőtt. A forgalomnövekedéshez mindkét oldalon döntően az állati takarmány (gabona nélkül), valamint az egyéb, táplálkozásra alkalmas termék és készítmény árucsoport járult hozzá, ezenkívül a behozatal esetében a zöldségféle és gyümölcs, a kivitelnél pedig a hús és húskészítmény forgalomváltozása is befolyásolta. A teljes árufőcsoport által realizált volumenváltozás az összes forgalom exportoldali növekedéséhez 0,1, az importoldalihoz 0,5 százalékponttal járult hozzá.

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 15, az onnan érkező behozatalé 22 százalékkal nagyobb lett. A termék-külkereskedelmi többlet 361 millió euróval csökkent, 965 millió eurót tett ki. Az export 77, az import 72 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 23, a behozatalé 2,2 százalékkal bővült. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 263 millió euróval javult, és 336 millió eurós passzívumot mutatott.

2021. január–júniusban

A kivitel értéke 59,6 milliárd euró (21,4 ezer milliárd forint), a behozatalé 55,9 milliárd euró (20,0 ezer milliárd forint) volt.

2021. január–júniusban az egy évvel korábbihoz képest

A kivitel volumene 21, a behozatalé 16 százalékkal emelkedett.

A termék-külkereskedelmi mérleg többlete 1,6 milliárd euróval nőtt, és 3,7 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 5,2, a behozatalban 6,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A cserearány 1,6 százalékkal romlott. A forint az euróhoz képest 3,7 százalékkal leértékelődött, a dollárhoz viszonyítva 5,2 százalékkal erősödött.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs