hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nagy a baj a magyar energiaszolgáltatóknál, sokan áram nélkül maradhatnak

  • lapszemle

Kisebb pánikot okozott az elmúlt hetekben a hazai villamosenergia-piacon, hogy az egyik kereskedő egyszer csak beszüntette a szolgáltatást az ügyfelei egy jelentős részének. Piaci információk szerint megvan annak a kockázata, hogy energiakereskedő cégek részben felfüggesztik, illetve megszüntetik tevékenységüket, és így energiakereskedő nélkül maradhatnak az ügyfeleik – írja elemző cikkében a g7.hu.

A cégek nem is addigi szolgáltatójuktól értesültek a szolgáltatásbeszüntetésről, hanem más piaci szereplőktől, ahogy arról is, hogy alig egy hónapjuk van új partnert találni, ha nem akarnak áram nélkül maradni. Az érintett kereskedő, a JAS Zrt. először azt állította, hogy egy egyszerű technikai átállás okozott félreértést. Valójában azonban ennél jóval komplexebb az ügy, amely nagyon élesen világít rá, hogy akár csődök is jöhetnek a piacon – mutat rá a g7.hu a megkérdezett piaci szereplőktől kapott információk alapján.

Bár a sajtóban főleg a gáz árának elszállásáról lehet olvasni, a villamosenergia is hatalmasat drágult. Akik most szolgáltató nélkül maradnak, jobb esetben is a tavaly kialkudott ár háromszorosán tudnának csak leszerződni. Ez ráadásul – a lapnak nyilatkozó piaci szereplők szerint – elég optimista forgatókönyv, amely azt feltételezi, hogy fix árat kapnak, és nem az aktuális piaci jegyzést kell kifizetniük. Valószínűbb azonban, hogy a kereskedők inkább csak ez utóbbi lehetőséget ajánlják fel, márpedig az ilyen aktuális, piaci szakszóval úgynevezett spot árak októberben már a négy-ötszörösére rúgtak a tavalyi szintnek.

További részletek ITT olvashatók.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kockázati biztosítás egyéni vállalkozó esetén

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs