hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

MNB: tolódik a Novis Biztosító felszámolása

  • adozona.hu

Bár a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét közel háromnegyed éve visszavonták, a bíróság még nem rendelte el a felszámolást. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) már évekkel ezelőtt megtiltotta az itthon határon átnyúló társaság életbiztosításainak hazai forgalmazását, de a 4700 magyar ügyfél közül sokan még mindig fizetik díjukat. A mostani bizonytalan helyzetben érdemes az ügyfeleknek alaposan megfontolniuk a szerződésükkel kapcsolatos döntéseiket, olvasható az MNB honlapján.

Amint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi közleményében jelezte, a szlovák felügyeleti hatóság (NBS) 2023 júniusban visszavonta a szlovákiai székhelyű NOVIS Biztosító (NOVIS Versicherungsgesellschaft, NOVIS Compagnia di Assicurazioni, NOVIS Poisťovňa a.s.) tevékenységi engedélyét. Az NBS ugyancsak tavaly júniusban kezdeményezte a szlovák bíróságon a biztosító felszámolási eljárásának megindítását, a felszámoló kijelölését. Az ezzel kapcsolatos bírósági eljárás egyelőre zajlik, vagyis a taláros testület még mindig nem hozott döntést az ügyben, és az MNB előtt jelenleg nem ismert a döntéshozatal várható időpontja.

Az NBS engedély-visszavonó határozata nem jelenti a Novis Biztosítóval kötött meglévő biztosítási szerződések azonnali megszűnését. A felszámolási eljárás megindításáig az ügyfelek jogai és kötelezettségei változatlanok, így például biztosítási fedezettel rendelkeznek, és a szerződésükben foglalt feltételek szerint biztosítási szolgáltatások kifizetésére, a szerződésükből eredő egyéb követelések teljesítésére jogosultak. A felszámolás elrendelését követően a kijelölt felszámolónak kell tájékoztatnia valamennyi ügyfelet az ezt követő lépésekről.

A Novis Biztosító korábbi tájékoztatása szerint a társaságnak mintegy 4700 magyar ügyfele van, akiknek egy része változatlanul még mindig fizeti a díjat szerződése után. Az MNB ismételten felhívja a figyelmet tájékoztatójára, amely szerint a hazai ügyfeleknek érdemes tájékozódni a Novis Biztosító helyzetéről, s a szerződésük adta lehetőségeik alapján dönteni biztosításukról. Javasolt átolvasni az általános szerződési feltételeket, sőt hasznos lehet független szakértővel, esetleg jogi tanácsadóval áttekinteni és értelmezni a rendszeres díjfizetés esetleges felfüggesztésének (ha a szerződés rendelkezik róla, ilyen lehet pl. a díjfizetés szüneteltetése, illetve a díjmentes leszállítás vagy díjmentesítés), valamint a szerződés lejárat előtti megszüntetésének lehetőségeit.

A szerződés lejárat előtti megszüntetése (visszavásárlása, amely esetben visszavásárlási összeg kifizetésére jogosult a szerződő), illetve a díjmentes leszállítás (amikor a további díjfizetés leállításával alacsonyabb biztosítási összeggel maradhat fenn a szerződés) esetén várható kifizetések aktuális összegéről érdemes lehet a Novis Biztosítótól érdeklődni. Nyugdíjbiztosításnál figyelembe kell venni, hogy a szerződés lejárat előtti, a felszámolás elrendelését megelőző megszüntetése esetén 20 százalékos kamattal növelten kell visszafizetni a korábban igénybe vett adókedvezményt. E következményekkel együtt a mostani bizonytalan helyzet kezelésére érdemes minden lehetőséget elemezni, és a szerződés adta keretek közt dönteni a biztosítási szerződés sorsáról.

A Novis Biztosító Magyarországon határon átnyúló életbiztosítóként tevékenykedik, azonban immár közel öt éve nem köthet új biztosítási szerződéseket itthon. A közjó védelmére uniós jogosítvánnyal rendelkező MNB korábbi határozott lépési (termékei értékesítésének megtiltása) ugyanis megakadályozták a társaság hazai ügyfélkörének további növekedését. Az MNB a továbbiakban is tájékoztatja majd az érintett magyarországi ügyfeleket a szlovák felektől tudomására jutó információkról.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alvállalkozó egyéni vállalkozó és munkaviszony

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Fiatalkorú családtag beállna dolgozni

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink