hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mennyit ér a magyar beteg a némethez képest?

  • Radics Zsuzsanna

Mind tb-támogatott (azaz közfinanszírozott), mind magán szolgáltató nyújthat határon átnyúlónak minősülő egészségügyi ellátást, aminek a költségét az adott tagállam a saját finanszírozásának mértékéig kifizeti a biztosítottjának. A gyakorlatban azonban felmerül a kérdés: valóban nem tesz különbséget a határon átnyúló egészségügyi szolgáltatás a betegek ellátása során aszerint, hogy melyik tagállamból érkeztek?

Az európai uniós tagállamoknak 2013. október végétől kötelező az úgynevezett határon átnyúló egészségügyi ellátást nyújtani más tagállamból érkezőknek. A határon átnyúló egészségügyi ellátás azt jelenti, hogy az Európai Unión belül a beteg nem a lakóhelye szerinti országban kapja meg az egészségügyi ellátást, hanem egy másik tagállamban. Ezen ellátás során a betegek között nem lehet különbséget tenni aszerint, hogy melyik tagállamból érkeztek.

A kezelések költségeinek megtérítése az illetékesség szerinti ország költségeinek mértékében történik. Vagyis például a magyar beteg a külföldi kezelés költségeit maximum olyan összegig kapja vissza, mint amennyit ugyanezen egészségügyi ellátásért a magyar tb fizet a külföldi ország szolgáltatójának. A különbözetet, valamint az önrészt a betegnek kell megfizetnie (a részletekért lásd előző cikkünket).

Az uniós tagállamoknak 2011 márciusától 30 hónapjuk volt arra, hogy megalkossák azokat a szabályokat, amelyek révén az irányelvet alkalmazni tudják a hazai jogszabályaikban. Még egy hónap sem telt el a magyarországi jogszabály hatályba lépése óta, máris számos kérdés merült fel az alkalmazásával kapcsolatban.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, milyen kérdések merülnek fel az új jogszabály alkalmazásakor.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Reklámajándék 2.

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Eltulajdonított eszköz

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Meghiúsult tárgyieszköz-értékesítés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close