hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Meg kell újítani a számlázó programot: jöhet a NAV

  • Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló

Jövőre úgy kell átalakítani a számlázó programokat, hogy egy konkrét adóhatósági ellenőrzéskor egyszerűbb legyen az adatok lekérdezése. Az új technikai szabály tömegesen felmerülő kérdései közül foglalkozunk néhánnyal.

Az adózási adminisztráció bővítésének, illetve az adózási folyamatokról való hatósági információs rendszer kiépítésének új szakaszához érkezünk jövőre, amikor is már csak olyan számlázó programot lehet használni, amely rendelkezik „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” funkcióval. Az előző években tanúi voltunk az online pénztárgépek kötelezővé tételének, majd ezt követően be kellett jelenteni az elektronikus és online számlázási programokat az adóhatósághoz. Ez után elhangzott olyan nyilatkozat, amely szerint a kormányzat már dolgozik azon, hogy be lehessen kötni a cégek számlázó rendszereit is az adóhivatalhoz, amely megakadályozná az adócsalásokat.

Egyelőre jövőre ebből annyi valósul meg, hogy át kell alakítani a számlázó programokat az előbb hivatkozott kiegészítő funkcióval, ami még nem teremt folyamatos adatátvitelt az adóhatóság felé, de a konkrét ellenőrzéskor meggyorsítja és leegyszerűsíti a lekérdezést az adott adatstruktúrával.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja,  kinek és milyen gyakran kell adatot szolgáltatnia!

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mikrovállalkozás rezsi augusztus 1-jétől

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs