hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Magyar Energiaital Szövetség: megtévesztő lehet a cukormentes energiaital

  • adozona.hu

Sokan gondoljuk, és néha nem is alaptalanul, hogy egy termék Magyarországon forgalmazott változata, eltér a külföldi változattól. A hazait mindig silányabbnak, gyengébb minőségűnek hisszük, ami néha jogos lehet, de nem minden esetben – tette közzé a Magyar Energiaital Szövetség honlapján.

A termékek közötti eltérésnek („kettős minőség”) a legtöbb eseteben jogszerű és objektív oka is lehet. Ilyen objektív ok lehet, ha a helyi ízlések érdekében egy termék például csípősebb, mint ugyan az a termék, más területen értékesített változata. Ezt nevezik, helyi preferenciának.

Vannak azonban indokolatlanul „kettős minőségű” termékek is, amelyek visszaszorítása érdekében, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei útmutatót készítettek, melynek célja, hogy segítséget nyújtson a gyártóknak, vásárlóknak, de ettől még nem árt figyelmesnek lennünk. Az indokolatlan „kettős minőség” mellett, fogyasztói megtévesztés lehet, az is, ha egy gyártó, a termék fő összetevőit kihagyja, vagy olyan mértékben csökkenti le, amitől a termék elveszti jellegzetességét, rendeltetését és már csak nevében az, ami.

Ilyen tipikus megtévesztés lehet például egy cukormentes, tehát szinte nulla energiatartalmú italt energiaitalnak nevezni.

De miért is? Egy versenyautótól mindenki azt várja, hogy gyors és erős legyen, hiszen versenyzésre született, azért, hogy elsőként érjen a célba. Ehhez pedig többek között, egy nagy teljesítményű, erős motor kell, ami az egyik fő összetevője és ami nélkül semmiképpen sem nevezhetjük versenyautónak, ugye?

Egy energiaitalnak az a rendeltetése, hogy energiát és éberséget adjon.

Ezt a két fő dolgot várja tőle a fogyasztó. Az energiához szénhidrát (cukor) kell – ezért értelmezhetetlen kategória a cukormentes (tehát energiamentes) energiaital. Az éberséget pedig a megfelelő mennyiségű koffein biztosítja.

A cukor és a koffein, mint fő összetevők (ahogy egy versenyautónál a motor) kellenek, ahhoz, hogy egy energiaital megfeleljen a fogyasztók alap elvárásainak.

Egy valódi energiaital koffeintartalma itthon és külföldön egyaránt 32mg/100ml. Ez a mennyiség nagyjából egy presszó kávéban lévő koffeinnek felel meg.

Az utóbbi időben viszont megjelentek a „kiherélt” energiaital változatok is. Ezek már csak nevükben energiaitalok, hiszen könnyű belátni, ha egy ital koffeintartalmát annyira lecsökkentette a gyártója, hogy csupán egy kóláéval egyenlő (10-15mg/100ml) – akkor hiába nevezi azt energiaitalnak – attól még csak kóla (üdítőital) marad.

Ezt erősíti a Népegészségügyi Termékadóról szóló a népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi. CIII. törvény amely szerint „energiaital az a termék, amelynek koffeintartalma meghaladja a 15mg/100ml mennyiséget”.

Ezért legyünk figyelmesek, mindig nézzük meg mit veszünk, mert ahogy egy motor nélküli, (vagy gyenge, kivérzett motorral szerelt) autó nem versenyautó – a cukormentes, vagy a csökkentett koffein tartalmú ital sem energiaital – hangsúlyozta a Magyar Energiaital Szövetség közleményében.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi ingatlan esetén tételes átalányadó

Lepsényi Mária

adószakértő

Munkaerőpiacra lépők szocho-kedvezménye

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs