hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A hitelintézetek összevont mérlegének elemzését közölte az MNB

  • adozona.hu

2020 júniusában a szezonálisan igazított adatok szerint – csak a tranzakciókat figyelembe véve – a háztartások nettó hitelfelvevők voltak, valamint betétállományuk is növekedett. A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya csökkent a tranzakcióból eredően, míg betéteinek állománya növekedett, olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzésében.

Tranzakciókból adódóan a háztartások hitelállománya szezonálisan igazítva 85,3 milliárd forintos, míg szezonális igazítás nélkül 97,0 milliárd forintos növekedést mutatott. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya 97,6 milliárd forinttal növekedett, míg a devizahitelek állománya lényegében nem változott, 0,5 milliárd forinttal csökkent.

A babaváró hitelek június végén fennálló állománya 770,5 milliárd forint volt.

A háztartások betétállománya tranzakciókból eredően szezonálisan igazítva 31,1 milliárd forintos, míg szezonális igazítás nélkül 10,0 milliárd forintos növekedést mutatott. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 9,5 milliárd forintos, míg a devizabetétek esetében 0,5 milliárd forintos nettó betételhelyezés történt. A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya – csak a tranzakciókat figyelembe véve – szezonálisan igazítva 38,1 milliárd forintos, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 34,2 milliárd forintos csökkenést mutatott. A szezonálisan nem igazított adatok szerint tranzakcióból eredően a forinthitelek állománya 1,4 milliárd forinttal nőtt, a devizahitelek állománya pedig 35,6 milliárd forinttal csökkent.

A nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, a hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya tranzakcióból eredően 0,5 milliárd forinttal nőtt. A nem pénzügyi vállalatok betétállománya – az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve – a szezonálisan igazított adatok szerint 135,6 milliárd forinttal, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 49,0 milliárd forinttal nőtt. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 57,5 milliárd forintos betételhelyezés, míg a devizabetétek esetében 8,5 milliárd forintos nettó betétkivonás volt megfigyelhető.

A háztartások és a nem pénzügyi vállalatok havi finanszírozási folyamatairól további információk érhetők el jelen táblázatból, amely a hitelintézeti adatok mellett az előzetes értékpapír-statisztikai információkat is felhasználja. A külföldi kötelezettségek állománya 2020 júniusában a hitelintézetek mérlegfőösszegének 13,8 százalékát tette ki.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlaneladás adókötelessé tétele

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan bérbeadása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Exportszámlák árfolyama

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close