hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Korrupcióellenes hatóságot állít fel a magyar kormány az EU-s támogatások felhasználásának ellenőrzésére

  • adozona.hu

Határozatot fogadott el a kormány az európai uniós források lebonyolítását érintő jogellenességek és szabálytalanságok megelőzése, felderítése és kijavítása érdekében működő független hatóság felállításával összefüggő feladatokról; a határozat meg is jelent a Magyar Közlöny 143. számában.

Szeptember 30-áig javaslatot tesz a kormány az Országgyűlésnek egy független hatóság létrehozására, amely általános rálátással rendelkezik, .és beavatkozik azokban az esetekben, ahol a hatóság álláspontja szerint a feladat- és hatáskörrel rendelkező hatóságok nem tették meg a szükséges lépéseket olyan csalás, összeférhetetlenség, korrupció és egyéb jogsértés vagy szabálytalanság megelőzésére, felderítésére és kijavítására, amely hátrányosan érintheti az uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az unió pénzügyi érdekeinek védelmét, különös tekintettel a közbeszerzési eljárások keretében végrehajtott európai uniós pénzügyi támogatásokra – derül ki a Magyar Közlönyben szeptember 5-én kihirdetett, 1424/2022. számú kormányhatározatból.

A kormány ezt a lépést korrekciós intézkedésnek tekinti az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszerről szóló, 2020. december 16-ai (EU, Euratom) 2020/2092. európai parlamenti és tanácsi rendelet alapján Magyarországgal szemben megindított eljárásra válaszul. A kormány 2022. szeptember 30-áig javaslatot tesz az Országgyűlés számára a hatóság – 2022. november 21. napja előtti – létrehozásához és működéséhez szükséges, a hatóság függetlenségét garantáló törvény elfogadására.

Emellett a kormány kötelezettséget vállal egy új korrupcióellenes munkacsoport 2022. december 1-jéig történő létrehozására olyan módon, hogy abban kormányzati és nem kormányzati szereplők létszám és szavazati jog tekintetében paritásos alapon vesznek részt, és annak működéséhez a korrupcióellenes hatóság nyújt adminisztratív támogatást.

A kormány felhívja az igazságügyi minisztert, hogy

–      a belügyminiszter,
–      a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter,
–      a Miniszterelnökséget vezető miniszter,
–      a pénzügyminiszter és
–      a területfejlesztési miniszter bevonásával,

az Európai Bizottsággal, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD) és más hazai és nemzetközi szervezetekkel konzultálva, a nemzetközi standardoknak megfelelően és a jó gyakorlatokat felhasználva készítse elő

az uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelmét érintő jogsértések és szabálytalanságok megelőzése, felderítése és kijavítása érdekében működő független hatóság felállításával és a korrupcióellenes munkacsoport működésével összefüggő jogszabályok tervezeteit, továbbá tegyen javaslatot az 1. pont szerinti hatóság, illetve a Korrupcióellenes Munkacsoport működését megfelelően biztosító költségvetésre és infrastruktúrára.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfabevallás 8. sora

Bunna Erika

adótanácsadó

Rabat elszámolás főkönyvben

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3