hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

K+f: egyre többen fejlesztik tudatosan vállalkozásukat

  • MTI

Erősödik a magyar vállalkozások kutatási és fejlesztési tudatossága, egyre többen érdeklődnek az innovációs tevékenységek iránt – közölte a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH).

A hivatal szerint a vállalkozói aktivitást mutatja, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) idén eddig 58 százalékkal több kutatási és fejlesztési minősítéssel kapcsolatos megkeresést fogadott, projektekről pedig kétszer annyian kértek tőlük szakértői véleményt, mint a tavalyi első 9 hónapban.

A legtöbb minősítési kérelem az informatikai ágazatból érkezett, főként a banki informatika és a mesterséges intelligencia területéről. Második az egészségipar, jellemzően a koronavírushoz kapcsolódóan, de kiemelkednek a műszaki jellegű fejlesztések is, főképp a járműipari vállalkozások részéről.

Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke az adatokhoz hozzáfűzte, hogy a minősítési rendszer segíti a kutatás-fejlesztési pályázati források és adókedvezmények igénylését, ami akár több tízmillió forint többletforrást is hozhat a vállalkozásoknak.

Az NKFIH a saját ügyfélforgalma alapján is a vállalkozói érdeklődés növekedéséről számolt be.

Az emelkedés szeptemberig kétszeresen múlta felül a 2 évvel korábbit. Azóta négy új pályázattípust a cégek igényeire szabva jelentettek meg, és a szervezet vezetője szerint ennek is köszönhető, hogy 2018 óta háromszorosára nőtt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból támogatott innovációs projektek száma.

Birkner Zoltán a legnagyobb sikernek a piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projekteket támogató konstrukciót nevezte – olvasható a közleményben.

A pályázatot a tavalyi 45 milliárd forintos keretösszeg után idén 59 milliárdból hirdették meg, de a nagy érdeklődés miatt újabb 20 milliárd forintos keretet nyitottak meg, amelyre két nap alatt ötszörös támogatási kérelem érkezett.     Az egyes tudományterületek és iparágak kiemelkedő népszerűsége az NKFIH által finanszírozott innovációs projektekben és kutatási programokban szintén kimutatható. Ilyennek nevezték az IT-szektort, azon belül is a digitalizációt, mivel az idén támogatott vállalati projektek több mint 40 százaléka érintett ebben.

Az egyetemek és kutatóintézetek 97 nagy kutatási tématerületéből 32 a digitalizációs tématerületre összpontosít, 11 pedig a járműiparral függ össze.

Magyarország az egészségügyi, gyógyszeripari kutatás-fejlesztésben hagyományosan erős, de a járványhelyzet tovább növelte a kutatóhelyek és a vállalkozások aktivitását, így az NKFIH külön pályázatot hirdetett diagnosztikai és terápiás eljárások, technológiák fejlesztésére, valamint a járványhelyzet miatti hiánytermékek belföldi helyettesítésére. A Befektetés a jövőbe című pályázat 7 milliárd forintos keretösszegére 39 milliárd forintnyi igény érkezett - közölték.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Behajthatatlan követelés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyéni vállalkozás mint kft. tulajdonosa

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Gamer

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs