hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Keserű lett a csokoládé: lecsapott a NAV a bűnszervezetre

  • adozona.hu

1,6 milliárd forintot próbált meg a csokoládéval kereskedő bűnszervezet egyik tagja bankszámlájáról eltüntetni. Balszerencséjére a NAV pénzügyi nyomozói megakadályozták a pénz továbbutalását és a bankszámlán lévő összegen felül további 2,5 milliárd forint értékben járműveket, ingatlanokat, követelést zároltak.

A NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói, adóellenőrei, és pénzügyőrei közös munkájának köszönhetően derült fény arra, hogy két Bács-Kiskun megyei raktáráruház megrendelése alapján egy negyven éves Pest megyei férfi ismert márkájú táblás csokoládét és más népszerű édességet, szaloncukrot szerzett be nagy tételben az Európai Unió más tagállamaiból.

Hogy a termékek értékesítésével minél nagyobb haszonra tegyenek szert, felépítettek egy tizenöt gazdasági társaságból álló bűnszervezetet, amelynek működését a Pest megyei férfi irányította. A behozott édességet papíron olyan, a szervezethez tartozó cégeknek számlázták ki, ahol az édesség a valóságban nem jelent meg. A „bukócégek” áfa fizetési kötelezettségüknek nem tettek eleget.

Valójában a csokoládét a két raktáráruházhoz szállították, és eltitkolva annak uniós eredetét, az adófizetési kötelezettség csökkentése érdekében fiktív számlák segítségével belföldről származó, igen kedvező áru termékként szerepeltették könyvelésükben és adóbevallásukban. Ilyen módon több mint hat milliárd forint értékű édesség érkezett az áruházakhoz.

A pénzügyi nyomozók az adóellenőrökkel közösen negyven helyszínen foglalták le a bűncselekmény elkövetését bizonyító számlákat, szállítóleveleket, könyvelési anyagokat, bélyegzőket.

Bár a bűnszervezet vezetője a cégekben névleg nem szerepelt, mégis lakcímén egy irodában, lezárt műanyag hordóban elrejtve, nejlonzacskókban találták meg a szervezet tevékenységéhez kapcsolódó szállítóleveleket, eredeti céges iratokat. A házkutatáskor több tekercs, csokoládék felcímkézéséhez használható magyar nyelvű matricát is lefoglaltak.

A bűnszervezet vezetőjét, a raktáráruházak tulajdonosait és további hét társukat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként. A Kecskeméti Járásbíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Iratmegsemmisítés módja

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Családi gazdaság – saját termék gyártatása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Telek értékcsökkenése beépítés esetén

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X