hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kell-e félni az új Ptk. felelősségi szabályai miatt?

  • MTI

Indokolatlan pánik alakult ki a március 15-től hatályos új Polgári törvénykönyvben (Ptk.) a korábbinál szigorúbb cégvezetői felelősségi szabályok miatt jogi szakértők szerint.

A Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie ügyvédi iroda MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, bár az új szabályozás sok kérdést vet fel, és sok múlik a kialakuló bírói gyakorlaton, azt vélhetőleg félreértelmezi a közvélemény.

Az új Ptk. alapján, ha egy cég vezető tisztségviselője e jogviszonyával összefüggésben harmadik személynek kárt okoz, a károsulttal szemben a társasággal egyetemlegesen felel. Az eddig megjelent vélemények ezt a szabályt úgy értelmezik, hogy a vezetők személyes fenyegetettsége nagymértékben megnő, hiszen az eddigi szabályok szerint az ilyen kárért eddig kifelé (harmadik személyek felé) csak a cég felelt. Már több biztosító speciális biztosításokat is kidolgozott e felelősség kivédésére.

Az ügyvédi iroda szerint az új szabályozás semmiképpen nem jelenti azt, hogy innentől a cég által okozott minden kárért vagy tartozásért felelős lenne a vezető tisztségviselő is. Bár az új Ptk. szövege többféle értelmezésre ad lehetőséget, vélhetőleg a helyes értelmezés az, hogy az egyetemleges felelősség csak ritka és különös esetekben jelentkezhet - áll a közleményben. Ilyen az, amikor a vezető tisztségviselő egy szerződéses viszonyon kívül, saját maga eljárva, saját cselekményével okoz kárt, de nem a cég működésével vagy irányításával kapcsolatosan teszi azt.

A vezető - céggel egyetemleges - felelőssége csak a szerződésen kívüli károkozásért áll fenn az ügyvédi iroda szerint. Így például, ha késve szállít a cég, akkor a vevő káráért nem felel a cégvezető.

A Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie ügyvédi iroda kiemeli, hogy még az eddig helyesnek vélt szigorúbb értelmezés alapján is az ügyvezető mentesülhet a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy az ilyen tisztséget betöltő személytől az adott helyzetben elvárható magatartást, vagyis megfelelő körültekintést és gondosságot tanúsított.

 

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. – alkalmazotti kedvezmény

Széles Imre

tb-szakértő

Nyílt végű pénzügyi lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close