hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

KSH: 14,4 százalékkal nőtt az ipari termelés

 • adozona.hu

2022 augusztusában az ipari termelés volumene 14,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 9,3 százalékkal bővült. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2022 augusztusában kettővel több munkanap volt, mint az előző év azonos hónapjában. A feldolgozóipari alágak többségében nőtt a termelés volumene, a legnagyobb mértékben a járműgyártásban. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. júliusinál 0,1 százalékkal nagyobb volt.

2022. augusztusban:

 • Az ipari termelés volumene 14,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt augusztusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)
 • A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás augusztusban az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal emelkedett.
 • Az ipari export volumene 28 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 29 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 68, a 15 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 28 százalékkal bővült.
 • Az ipar belföldi értékesítése 8,0, a feldolgozóiparé 1,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.
 • Az iparon belül döntő (92 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 14,9, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 1,8, a csekély súlyú bányászaté 21 százalékkal bővült 2021 augusztusához viszonyítva.
 • A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 21 százalékát képviselő járműgyártás - az alágak közül a legnagyobb mértékben – 58 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, rendkívül alacsony bázist (2021 augusztusában több jelentős gyárleállás történt). A közúti gépjármű gyártása 114, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 34 százalékkal nőtt.
 • A feldolgozóipari termelés 11 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 26 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához képest. A három legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártásában 19,8, az elektronikus fogyasztási cikk gyártásában 9,7 százalékkal nőtt a kibocsátás, a számítógép, perifériás egység gyártása pedig az egy évvel korábbi több mint háromszorosára emelkedett.
 • A feldolgozóiparból 14 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 13,7 százalékkal emelkedett, mind a hazai, mind a külpiaci eladások növekedésének köszönhetően. A legnagyobb súlyt (22 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 1,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A többi, növekedést mutató alágazatban 7,9 és 110 százalék között bővült a termelés, a legnagyobb mértékben az igen csekély súlyú halfeldolgozás, -tartósításban. Mindössze két alágazatban csökkent a kibocsátás: a malomipari termék, keményítő gyártásában 0,9, a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósításban 6,1 százalékkal.
 • A villamos berendezés gyártása 52 százalékkal emelkedett. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártása 92, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártása 57 százalékkal bővült.
 • A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 2,9, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 5,8 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva.
 • Folytatódott a visszaesés a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (14,6 százalékkal) is, mindkét értékesítési irányban csökkentek az eladások.
 • A legnagyobb mértékben, 30 százalékkal a vegyi anyag, termék gyártása elmaradt az egy évvel korábbitól, nagyrészt a műanyagalapanyag-gyártás jelentős visszaesése miatt. A műtrágya, nitrogénvegyület gyártása a 2021. augusztusinak a tizedére zsugorodott.
 • Az ipari termelés csak Észak-Alföldön csökkent (0,6 százalékkal), a többi régióban 2,1 és 27 százalék közötti volumennövekedést regisztráltunk, a legnagyobb mértékűt Dél-Alföldön.
 • A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 25 százalékkal nagyobb volt a 2021. augusztusinál. Az új belföldi rendelések 2,5, az új exportrendelések 30 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány augusztus végén 19,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

2022. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest:

 • Az ipari termelés 6,1 százalékkal nőtt. Az összes értékesítés 60 százalékát adó külpiaci eladások volumene 7,1, a 40 százalékot képviselő hazai értékesítésé 8,3 százalékkal emelkedett.
 • Az ipari termelés a régiók közül egyedül Nyugat-Dunántúlon csökkent (1,3 százalékkal). A legnagyobb mértékben, 13,0 százalékkal Pest régióban bővült a volumen, a többiben 1,2 és 10,4 százalék között.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő kiegészítő tevékenysége

Lepsényi Mária

adószakértő

Magyar Kultúráért Alapítvány támogatása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3