hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

KSH: csökkentek a vállalkozások fejlesztései az első negyedévben

  • MTI

A beruhások második negyedévi mutatóit közli ma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az első negyedévben folytatódott a beruházások előző negyedévben elkezdődött növekedése, a fejlesztések volumene a tavalyi negyedik negyedévivel megegyező 2,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához, és 0,5 százalékkal az előző negyedévhez képest. A múlt év első három negyedévében csökkentek a beruházások és az év egészében 3,8 százalékkal maradtak el az előző évitől.
    
Az első negyedévi  emelkedést az előző negyedévhez hasonlóan ismét a költségvetés és a háztartások növekvő aktivitása okozta, miközben a vállalkozások fejlesztései továbbra is csökkentek.
    
A legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében a fejlesztések volumene az előző negyedévek átlagos ütemével lényegében megegyezően, 6,3 százalékkal csökkent, amiben kiugró szerepet játszottak a külföldi érdekeltségű vállalkozások visszafogott fejlesztései. Ugyanakkor a beruházások 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések 30,6 százalékkal emelkedtek. Miközben az önkormányzatok fejlesztései visszaestek, a központi közigazgatási szervek tárgyieszköz-beszerzései csaknem megduplázódtak.
    
Az építési beruházások volumene 1,0 százalékkal csökkent, a 45,5 százalékot kitevő gép- és berendezésberuházásoké 7,0 százalékkal nőtt. A gép- és berendezésberuházások mintegy 70 százaléka importból származott.     
    
A legnagyobb súlyt képviselő feldolgozóipar fejlesztései negyedik negyedéve csökkentek, az idei év elején 10,1 százalékkal, így ez a terület 3,2 százalékponttal visszafogta a beruházások volumennövekedését.
    
A meghatározó súlyú lakásépítések kiemelkedő növekedésének köszönhetően az ingatlanberuházások 11,8 százalékkal nőttek az egy évvel korábbi 18,8 százalékos emelkedés bázisán, amivel a legnagyobb mértékben, 2,2 százalékponttal járultak hozzá a beruházások első negyedévi növekedéséhez.
    
A beruházások 2,0 százalékponttal járultak hozzá a bruttó hazai termék (GDP) első negyedévi 2,1 százalékos csökkenéséhez.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs