hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nőtt az ipari termelés

  • adozona.hu

2021 augusztusában az ipari termelés volumene 2,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 0,6 százalékkal emelkedett. A növekedéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult, a legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártása nőtt. A legnagyobb súlyú járműgyártás nagyrészt a globális félvezetőhiány miatti gyárleállások következtében jelentősen, 34 százalékkal visszaesett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 júliusához képest 2,7 százalékkal csökkent. A termelés volumene kissé meghaladta a járvány előtti, 2019. augusztusi szintet, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójában.

2021. augusztusban

Az ipari termelés volumene 2,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt augusztusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás augusztusban az előző hónaphoz viszonyítva 2,7 százalékkal csökkent.

Az ipari export volumene 0,2 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 23 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 33, a 17 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 5,8 százalékkal visszaesett.

Az ipar belföldi értékesítése 15,8, a feldolgozóiparé 15,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő súlyt (95 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 1,5, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 10,1, a csekély súlyú bányászaté 40 százalékkal bővült.

A feldolgozóipar növekedéséhez az alágak többsége hozzájárult, azonban a legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 17 százalékát képviselő járműgyártás jelentősen, 34 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A visszaesést nagyrészt a globális félvezetőhiány miatti gyárleállások okozták. A közúti gépjármű gyártásának volumene 53, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 20 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari termelés 12 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása is mérséklődött, 3,7 százalékkal. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya 10,3, az elektronikus fogyasztási cikké pedig 7,1 százalékkal csökkent.

A feldolgozóiparból mintegy 14 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 10,6 százalékkal emelkedett, mind a külpiaci, mind a hazai eladások növekedésének köszönhetően. Ezen belül a legnagyobb súlyt (23 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 21, a második legjelentősebb italgyártás pedig 9,9 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. Mindössze egy alágazatban, az igen csekély súlyú halfeldolgozás, -tartósításban esett vissza a termelés, 9,9 százalékkal.

A legnagyobb mértékben, 41 százalékkal a közepes súlyú villamos berendezés gyártása bővült, elsősorban a villamosmotor-, áramfejlesztő-, valamint az akkumulátorgyártás felfutása miatt.

A másik két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 15,3, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 23 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.

A kisebb súlyú vegyi anyag, termék gyártásában is folytatódott a növekedés. Augusztusban a kibocsátás 32 százalékkal haladta meg a 2020 azonos időszakit, főként a meghatározó súlyú műanyagalapanyag-gyártás bővülésének eredményeként.

A gyógyszergyártás – hasonlóan az előző hónaphoz – 10,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, elsősorban a külpiaci eladások kedvezőtlen alakulása miatt, míg a hazai eladások nőttek.

Az ipari termelés Nyugat-Dunántúlon (21 százalékkal) és Dél-Alföldön (12,7 százalékkal) csökkent. A többi régióban 5,6 és 18,5 százalék közötti volumennövekedést regisztráltunk, a legnagyobb mértékűt Pest régióban.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 12,5 százalékkal kisebb volt a 2020. augusztusinál. Az új belföldi rendelések 6,5 százalékkal nőttek, míg az új exportrendelések 15,7 százalékkal visszaestek. Az összes rendelésállomány augusztus végén 10,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

2021. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest

Az ipari termelés 15,3 százalékkal nőtt. Az összes értékesítés 64 százalékát adó külpiaci eladások volumene 15,8, a 36 százalékot képviselő hazai értékesítésé 13,4 százalékkal emelkedett.

Magyarország minden régiójában nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben, 27 százalékkal Pest régióban, a legkevésbé, 7,3 százalékkal Dél-Alföldön.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó átlépése katásnak

Lepsényi Mária

adószakértő

Adószámos magánszemély

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozók közötti kölcsön

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs