hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Internetes bankkártyás fizetés gazdálkodóknak is

 • adozona.hu

A NAV tájékoztatja a gazdálkodókat és a képviseletükben eljáró természetes személyeket, hogy 2019. június 5-étől számukra is elérhetővé vált az internetes bankkártyás fizetési lehetőség (az úgynevezett virtuális POS, továbbiakban:VPOS).

A hatályos jogszabályi rendelkezések alapján [465/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet 58. § (4) bekezdése] a VPOS szolgáltatás használata a nem természetes személy adózók (gazdálkodók) számára kizárólag az alább felsorolt adónemeket érintően biztosított:

 • 219 Adókártya kiadáshoz kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díj
 • 221 Eljárási illetékhez kapcsolódó befizetések 
 • 239 Egyszerűsített fogl-ból eredő közteher befizetés 
 • 302 Háztartási alkalmazott utáni regisztrációs díj 
 • 521 Illetékek 
 • 902 Importtermék általános forgalmi adó 
 • 910 Uniós vámbevételek 
 • 914 Regisztrációs adó 
 • 956 Import jövedéki és energia adó 
 • 957 Közigazgatási bírság 

Az új fizetési lehetőség alkalmazását az Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszer (EFER) teszi lehetővé, és eBEV szolgáltatáskéntműködik. A rendszer használatához ügyfélkapus regisztráció és megfelelő jogosultság szükséges [EGYKE – Egységes képviseleti adatlapon a gazdálkodóra vonatkozóan legalább az EGYKE-2 lap F. blokk 11. pontja szerinti „Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszeren (EFER) keresztül átutalással történő fizetéshez szükséges rendelkezés összeállítása, és internetes felületen történő bankkártyás fizetés (VPOS) indítása” jog].

Az új fizetési megoldás ötvözi a személyes bankkártyás (POS terminál útján történő) és az internetes házibankos (EFER-en keresztüli átutalással teljesített) fizetés előnyeit, hiszen az interneten keresztül indítható fizetési mód (nem igényel személyes megjelenést), a fent felsorolt adónemeken mutatkozó fizetési kötelezettségek egy összegben (egyetlen tranzakcióba összevonva) indíthatók el, és a kapcsolódó tranzakciós költségek nem az adózót terhelik.

Az új VPOS szolgáltatás bevezetése az alábbi 2 eljáráshoz kapcsolódóan történt meg:

 • az eBEV portálon keresztül az EFER/Megbízási csomagok menüpont alatt történő VPOS fizetési mód (ún. „üres VPOS rögzítő”), amelynél a megfelelő jogosultsággal rendelkező természetes személyek a képviselt gazdálkodóra vonatkozóan összeállíthatják a fent felsorolt adónemekben fennálló fizetési kötelezettségek kiegyenlítésére irányuló VPOS megbízási csomagokat és elindíthatják a hozzájuk kapcsolódó bankkártyás fizetési tranzakciót.
 • az eBEV portálon keresztül a SZOLGÁLTATÁSOK/Adószámla és pótlékadatok/Adószámlamenüpont alatt történő adószámla lekérdezéshez kapcsolódó VPOS fizetés lehetősége (ún. „CEF lekérdezéshez kapcsolódó VPOS fizetés”), amelynél a megfelelő jogosultsággal rendelkező természetes személyek a képviselt gazdálkodóra vonatkozóan a fent felsorolt adónemekben fennálló adószámla hátralékaik kiegyenlítésére a Fizetési adatok megtekintését követően elindíthatják a hozzájuk kapcsolódó bankkártyás fizetési tranzakciót.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alkalmi munkavállalás, munkaviszony, járulék

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Kisgyermekes szülő távmunkavégzése

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink