hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így legalizálhatók az engedély nélküli kutak

  • adozona.hu

A nyári kánikulában újra felértékelődött az ásott/fúrt kutak szerepe. Az engedély nélkül létesített ásott vagy fúrt kutak tulajdonosainak a vízgazdálkodásról szóló törvény 29. § (7) bekezdésének 2021. január 1-jétől hatályos módosításával meghosszabbított határidőig, 2023. december 31-éig kell kérelmezniük a tulajdonukban álló kút fennmaradási engedélyezési eljárását.

Ha a tulajdonos a fenti határidőig nem kérelmezi az eljárást, úgy vízgazdálkodási bírságot kell fizetnie – írja a kutengedelyezes.hu.

Milyen feltételeknek kell megfelelnie az engedélyezés alá vont kútnak?

A települési önkormányzat jegyzőjének fennmaradási engedélye szükséges az olyan ásott és fúrt kúthoz, amely kút együttesen teljesíti az alábbi feltételeket:

» a kút helye nem érinthet vízbázisvédelmi védőterületet,

» a kút nem érint karszt- vagy rétegvizet,

» 500 m3/év vízigénybevétel alatti,

» a kút épülettel rendelkező ingatlanon van,

» magánszemély a kérelmező,

» a vízkivétel házi ivóvízigény és a háztartási igények kielégítését szolgálja és

» a kút nem gazdasági célú vízigényt szolgál.

Ha a fent felsorolt feltételek közül bármelyik nem teljesül, akkor a területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóság mint vízügyi hatóság hatáskörébe tartozik a kút fennmaradási engedélyezési eljárása.

Illetékek, díjak

Az engedélyezési eljárás mentes az illeték- és díjfizetési kötelezettség alól.

Az eljárás során felmerülő egyéb költségek, valamint a dokumentációkészítés költségei a kérelmezőt terhelik. A kutak dokumentálása és felmérése a törvényben előírt jogosultsággal végezhető.

A Belügyminisztérium tájékoztatója alapján az eljárások célja, hogy e vízilétesítmények regisztrálva legyenek, adatbázisba kerüljenek, illetve, hogy a vízkészletekkel való gazdálkodás és a felszín alatti vizek minősége nyomon követhető legyen – olvasható a kutengedelyezes.hu-n.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kutyatartás őstermelőként

Lepsényi Mária

adószakértő

Szoftverértékesítés közvetítőn keresztül

Lepsényi Mária

adószakértő

Családi gazdaság 2017

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close