hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Időskori támogatás: jogosultság, összeg, igénylés. Példákkal

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

A beteg gyermeküket tartósan otthon ápoló szülők rendszerint korlátozott mértékben tudnak keresőtevékenységet végezni, ezért esetükben a megállapítható nyugellátásuk mértéke is jóval alacsonyabb, mint azoké a szülőké, akik életpályájuk során folyamatosan keresőtevékenységet tudtak végezni. Ezen élethelyzet orvoslására nyújt lehetőséget a 2018. január 1-jétől hatályba lépett ellátás típus, mely alapján a gyermeküket tartósan ápoló személyek részére a nyugdíjba vonulásukat követően, a nyugellátásuk mellett egy időskori támogatást is meg lehet állapítani, így biztosítva az alacsony összegű nyugdíj kiegészítésével könnyebb megélhetést az érintett idős személyek részére.

Az előzőekben említett, az otthonukban gyermeküket ápoló hozzátartozók részére megállapítható időskori támogatásra való jogosultsági és folyósítási feltételeket a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (Szt.), valamint a 383/2017. kormányrendelet vonatkozó rendelkezései tartalmazzák.

Ki lehet jogosult a tartós ápolást végzők időskori támogatására?

Elsődleges szempont, hogy a támogatásra való jogosultság tekintetében, figyelemmel arra, hogy a támogatás az Szt. hatálya alá tartozó ellátás, az érintett személynek Magyarországon élő magyar állampolgárnak kell lennie, vagy olyan Magyarországon élő személynek, aki az Szt. külön szakaszában meghatározott bevándorolt, letelepedett, menekült, oltalmazott vagy hontalan státusszal rendelkezik.

További jogosultsági feltétel, hogy az érintett személynek öregségi nyugdíjasnak kell lennie. E tekintetben öregségi nyugdíjas az a személy, aki a nők kedvezményes öregségi nyugdíjában részesül, valamint aki a nyugdíjkorhatára betöltésére tekintettel részesül öregségi nyugdíjban. A nyugdíjas státuszt a nyugellátás folyósításának szüneteltetése nem befolyásolja, ezért önmagában a szüneteltetés ténye nem eredményezi az ellátásra való jogosultság hiányát.

Az egyéb jogosultsági feltételek fennállása esetén sem állapítható meg a támogatás azon személyek részére, akik csupán az öregségi nyugdíjuk folyósítás nélküli megállapítását – rögzítését – kérték, vagy a nyugellátásuk még nem került végleges határozattal megállapításra csupán ún. nyugdíjelőleget folyósítanak részére, ugyanis ezen személyek még nem rendelkeznek nyugdíjas státusszal.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen feltételeket kell még teljesíteni a jogosultsághoz, továbbá hol és hogyan kell igényelni az ellátást?

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi munkavállaló hazautazásának költségtérítése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ajándékutalány

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs