hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hiteligénylés: a bankszámlakivonat tételei között ezek a buktatók lehetnek

  • adozona.hu

Jelzáloghitel-igénylés legfontosabb része a jövedelemvizsgálat. Ehhez kötelezően be kell nyújtanunk a bevételünket igazoló dokumentumokat, amelyek köre jövedelmünk típusától függően változhat. Bármilyen jövedelemről legyen azonban szó, a bankszámlakivonatot minden esetben alaposan ellenőrzi majd a bank. Ezen pedig számos olyan dolog szerepelhet, ami gondot okozhat. Kevesen tudják, de lakáshitel igénylésekor az egyik leggyakoribb buktató a bankszámlakivonat, pontosabban néhány azon szereplő tétel. A Bankmonitor szakértői összegyűjtötték azokat a szarvashibákat, melyeket érdemes elkerülni.

Élettársi viszony

Nem minden esetben szeretnénk párunkat bevonni adóstársként egy lakáshitelbe. Ha nem élünk bejegyzett élettársi kapcsolatban és házasok sem vagyunk, akkor minden további nélkül mondhatjuk magunkat „egyedülállónak” az igénylőlapon. Abban az esetben viszont gyanús lehet a dolog, ha rendszeresen utalunk összegeket a párunknak, ekkor joggal feltételezheti a bíráló, hogy közös kasszán vagyunk és egy háztartásban élünk, így kérheti párunk bevonását a hitelügyletbe.

Magánkölcsön

Előfordult már szinte mindenkivel, hogy átmenetileg kisebb kölcsönre volt szüksége. Az is életszerű, hogy ha nagyobb hitelről van szó, akkor ezt először a családon vagy baráti körön belül igyekszünk megoldani, hogy elkerüljük a banki kamatokat.

Ezek a KHR-ben sem látszanak (itt tartják nyilván a bankoktól és pénzügyi szolgáltatóktól felvett hiteleket), ugyanis jövedelemvizsgálat során a bankok nem számolnak a magánkölcsönnel, mint banki teherrel. Az adósságfék-szabály szerint az igazolható nettó jövedelem meghatározott százalékát lehet legfeljebb hiteltörlesztésre fordítani, a meglévő hitelekről pedig a KHR-rendszerből tájékozódnak a bankok. Amennyiben a havi részleteket ismerősünknek utalással fizetjük vissza, akkor azonban ez nem lesz igaz. Ez esetben a bank meglévő hitelként fog számolni vele, ami ronthatja a hitelképességünket.

Csoportos beszedések teljesülésének csúszása

A mai modern világ lehetővé teszi számunkra, hogy pénzügyeinket a lehető legkényelmesebben, nagyrészt online intézzük, amire remek lehetőség a csoportos beszedési és az állandó átutalási megbízás. Hitelfelvétel előtt azonban figyeljünk arra, hogy ezek a levonások mindig időben teljesüljenek. Sok bank esetében ugyanis a késés elutasítási indok lehet egy hitelfelvétel esetén. Ha mégis becsúszott 1–2 ilyen sikertelen tranzakció, akkor érdemes szakértői segítséget kérni abban, hogy melyik lehet az a bank, ahol nem lesz egyértelmű elutasítás emiatt.

Kimenő utalás végrehajtó felé

Vannak olyan tartozások, amelyek nem látszódnak a KHR-ben, ilyen például egy telefonszolgáltatónál fennálló tartozás. Ezek akár több évre is visszanyúlhatnak, és akár pár ezer forint is már végrehajtásra kerülhet. Ha éppen hitelfelvétel előtt talál meg minket a behajtó cég, nagyon figyelni kell a rendezés módjára! Ez ugyanis két módon is történhet:
♦ átutalni saját bankszámláról az összeget,
♦ vagy befizetni a pénzt a végrehajtó saját bankjának pénztárában.
Utóbbi nem látszódik a kivonaton, így az a hitelbíráló sem tud majd róla.

Sportfogadás, szerencsejáték

Ha egyébként nem is szoktunk szerencsejátékra költeni, az Európa Bajnokság alatt akkor is kedvet kaphatunk egy kis fogadásra. Ám ezzel vigyázni kell, mert a szerencsejáték és egyéb szenvedélybetegségekre utaló jelek meghiúsíthatják a hitelfelvételt. Sok banknál elegendő akár egy 250 forintos lottószelvény feladása, máris visszadobják a hiteligénylésünket. Hiába szerepel nagyobb összegű, rendszeres havi bevétel a kivonatokon, amelyet megfelelő dokumentumokkal igazolni is tudunk, mégis kútba eshet a hitelfelvétel egyetlen fogadás miatt!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi ügyvezető magyar cégben

Széles Imre

tb-szakértő

Ingatlaneladás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Személygépkocsi – áfa

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs