hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gazdagodás vagy szegényedés? Vélemények az elfogadott adócsomagról

  • MTI/Adózóna

Az Országgyűlés kedden elfogadta a jövő évi adótörvényeket. A változtatásokat a szaktárca vezetője és ellenzéki pártok egyaránt értékelték.

Az utóbbi évek adóintézkedéseinek köszönhetően a családokat, a munkahelyeket érintő módosítások támogatásával olyan adórendszert alakított ki a törvényhozás, amely általában is csökkentette az adóterheket – összegezte a kedden elfogadott adómódosítások kapcsán a közteher-változtatásokat Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Álláspontja szerint jelentősen csökkentek az élőmunka és a vállalkozások adóterhei, javult az adóbeszedés hatékonysága.

Hangsúlyozta: a gazdaság növekedése megteremtette az adócsökkentés lehetőségét, és az elmúlt években sikeresebb lett a feketegazdaság elleni küzdelem.

Varga Mihály az elfogadott módosításokról azt mondta: az adóváltoztatások összességében 230 milliárd forintot hagynak a gazdaságban, a munkavállalóknál, családoknál és a vállalkozásoknál.

A 15 százalékra csökkenő szja 120 milliárd forintot hagy a munkavállalóknál, a sertés tőkehús áfájának 5 százalékra csökkentése 25 milliárdot hagy a háztartásoknál, a kétgyermekesek adókedvezményének bővítésével pedig 10 ezerről 12 500 forintra nő a gyermekenkénti adókedvezmény.

Csökkenni fognak az állami közszolgáltatások díjai, illetékei is, mintegy 10 milliárd forint értékben – ismertette. A kormány az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött februári megállapodás értelmében 60 milliárd forinttal csökkenti a bankadót. Elfogadták azt a módosítást, hogy azok a bankok, akik a válság éveiben, 2009 után is növelték a hitelezésüket, összesen 10 milliárd forintos kedvezményt kapnak. Ehhez csatlakozhatnak a hitelezést a jövőben bővítő pénzintézetek is.

Összegzése szerint az szja csökkentése 2010-hez képest jövőre 850 milliárd forinttal többet hagy a családoknál. Az egykulcsos szja hat év alatt 3600 milliárd forintot hagyott a társadalomnál, a családokat érintő kedvezmények mértéke 1300 milliárd forint. A családi kedvezmények növekedésére példaként említette, hogy a gyermektelen családok jövőre évente 56 ezer forinttal, a kétgyermekes, minimálbérből élők pedig 85 ezer forinttal többet vihetnek haza.

Kitért arra, hogy ha a gazdaság fehéredése nőni fog, az áfacsökkentés folytatódhat a baromfihúsokkal.

A törvény bevezeti a növekedési adóhitel-kedvezményt, azzal számolnak, hogy 20 ezer cég juthat támogatáshoz, s a fejlesztéseken, a munkahelybővítéseken, további terjeszkedésen keresztül jelentős lökést ad a gazdasági növekedésnek.

Szólt arról is, hogy a játékkaszinók játékadójának 3 százalékát karitatív célokra különítik el, az intézkedés 186 millió forintot jelent. A közművezetékek adókedvezményével a létesítéstől számított öt évig nem kell adózni a vezetékek után.    

Ismertette: az önkormányzatok a háziorvosoknak, gyermekorvosoknak, fogorvosoknak iparűzési adókedvezményt nyújthatnak, ez hétezer praxist érinthet, és évi 200 ezer forint megtakarítással is felérhet.

Varga Mihály hangsúlyozta: az elmúlt 20 év legkorábban elfogadott adójogszabályáról van szó, ez azt jelenti, hogy a gazdaság szereplőinek, a háztartásoknak fél évük van megismerkedni az új szabályokkal. A szabályok módosítása minimális területet érint, a korábbiakkal ellentétben nem újraírták az adójogszabályokat - mondta.

Kérdésre válaszolva elmondta: azzal számolnak, hogy a vállalati hitelezés állománya a bevezetett kedvezményekkel 3-4 százalékkal is bővülhet jövőre az idei évhez képest.

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja szerint az elmúlt öt évben bebizonyosodott, hogy az egykulcsos adó megbukott Magyarországon – erről Szelényi Zsuzsanna beszélt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

A független képviselő többek között ezzel indokolta, hogy pártjuk miért nem támogatja a jövő évi adótörvényeket. Azt a pénzt, amit az egykulcsos adóval otthagytak a jobb módúaknál, sem a beruházásokba nem forgatták vissza, sem pedig, nem költötték el, egyszerűen eltűnt – fogalmazott.

Szavai szerint eközben létrehoztak egy olyan, rendkívül kiszolgáltatott csoportot, amelyiknek ezen szja befizetése is komoly gondot jelent.

A politikus azt is kijelentette, hogy a kormány adópolitikája polgárosodás ellenes. Mint mondta: a különadókra és büntetőadókra építő rendszer szintén megbukott, mert az energia-, informatikai- és bankszektorra telepített adók következtében évek óta nincsenek fejlesztések.

A parlamentben kedden elfogadott adócsomag gyakorlatilag bebetonozza a kormány eddigi társadalom és gazdaságpolitikáját – összegezte az LMP álláspontját újságíróknak Schmuck Erzsébet.

Az adócsomagnak köszönhetően a jövőben a gazdagok és a szegények közötti távolság várhatóan nem csökkenni, hanem nőni fog – szögezte le. Hangsúlyozta, hogy az szja egy százalékos csökkentésével a magasabb jövedelműek járnak jól.

A képviselő közölte: a Fidesz-KDNP-nek meg kellett volna hallgatnia az ellenzék véleményét, többek között az LMP-ét is, amikor pártjuk a többkulcsos szja visszaállítását javasolta.

Schmuck Erzsébet azt is hangsúlyozta, hogy a költségvetésben növelni kellett volna a családok jövedelmét és a gyes-t.

Azt is kritizálta, hogy csak a sertéshús áfája csökken öt százalékra, mert az LMP a csökkentést az összes alapvető élelmiszerre kiterjesztette volna – jelentette ki. Az adócsomag és a jövő évi költségvetés tovább fogja növelni a dolgozói szegénységet – összegzett.

A Párbeszéd Magyarországért véleménye szerint a "négymillió szegény országban" a kormány megint a gazdagoknak kedvez az szja csökkentésével – ezt a PM társelnöke mondta kedden, Budapesten újságíróknak.

Szabó Tímea elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kabinet megint a felső tíz százaléknak tesz kedvezményeket, miközben "az egykulcsos adó csökkentésével az ország kilencven százaléka megint rosszul jár".

A független képviselő felszólította a kormányt, hogy "ne a saját haverjainak" osztogasson pénzt, hanem a szociális ágazat dolgozóinak bérére, az oktatásra, az egészségügyre illetve a családi pótlék valamint a gyes növelésére fordítson pénzeket.

A szocialista Burány Sándor a parlamenti vitában arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon drámai módon nő a dolgozói szegénység. Ennek oka szerinte az, hogy míg korábban adómentes volt a minimálbér, a Fidesz-kormány azt 16 százalékos adóval sújtotta.

Az MSZP háromkulcsos adórendszert vezetne be – közölte az ellenzéki politikus. Tudatta: azt is kezdeményezik, hogy adó-visszatérítés formájában azok is maradéktalanul igénybe vehessék a családi adókedvezményt, akiknek erre most nincs lehetőségük.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjkorhasár előtti kereset

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Hipa – kiva

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Influenszer adózás – számla

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close