hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gazdagodás vagy szegényedés? Vélemények az elfogadott adócsomagról

  • MTI/Adózóna

Az Országgyűlés kedden elfogadta a jövő évi adótörvényeket. A változtatásokat a szaktárca vezetője és ellenzéki pártok egyaránt értékelték.

Az utóbbi évek adóintézkedéseinek köszönhetően a családokat, a munkahelyeket érintő módosítások támogatásával olyan adórendszert alakított ki a törvényhozás, amely általában is csökkentette az adóterheket – összegezte a kedden elfogadott adómódosítások kapcsán a közteher-változtatásokat Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Álláspontja szerint jelentősen csökkentek az élőmunka és a vállalkozások adóterhei, javult az adóbeszedés hatékonysága.

Hangsúlyozta: a gazdaság növekedése megteremtette az adócsökkentés lehetőségét, és az elmúlt években sikeresebb lett a feketegazdaság elleni küzdelem.

Varga Mihály az elfogadott módosításokról azt mondta: az adóváltoztatások összességében 230 milliárd forintot hagynak a gazdaságban, a munkavállalóknál, családoknál és a vállalkozásoknál.

A 15 százalékra csökkenő szja 120 milliárd forintot hagy a munkavállalóknál, a sertés tőkehús áfájának 5 százalékra csökkentése 25 milliárdot hagy a háztartásoknál, a kétgyermekesek adókedvezményének bővítésével pedig 10 ezerről 12 500 forintra nő a gyermekenkénti adókedvezmény.

Csökkenni fognak az állami közszolgáltatások díjai, illetékei is, mintegy 10 milliárd forint értékben – ismertette. A kormány az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött februári megállapodás értelmében 60 milliárd forinttal csökkenti a bankadót. Elfogadták azt a módosítást, hogy azok a bankok, akik a válság éveiben, 2009 után is növelték a hitelezésüket, összesen 10 milliárd forintos kedvezményt kapnak. Ehhez csatlakozhatnak a hitelezést a jövőben bővítő pénzintézetek is.

Összegzése szerint az szja csökkentése 2010-hez képest jövőre 850 milliárd forinttal többet hagy a családoknál. Az egykulcsos szja hat év alatt 3600 milliárd forintot hagyott a társadalomnál, a családokat érintő kedvezmények mértéke 1300 milliárd forint. A családi kedvezmények növekedésére példaként említette, hogy a gyermektelen családok jövőre évente 56 ezer forinttal, a kétgyermekes, minimálbérből élők pedig 85 ezer forinttal többet vihetnek haza.

Kitért arra, hogy ha a gazdaság fehéredése nőni fog, az áfacsökkentés folytatódhat a baromfihúsokkal.

A törvény bevezeti a növekedési adóhitel-kedvezményt, azzal számolnak, hogy 20 ezer cég juthat támogatáshoz, s a fejlesztéseken, a munkahelybővítéseken, további terjeszkedésen keresztül jelentős lökést ad a gazdasági növekedésnek.

Szólt arról is, hogy a játékkaszinók játékadójának 3 százalékát karitatív célokra különítik el, az intézkedés 186 millió forintot jelent. A közművezetékek adókedvezményével a létesítéstől számított öt évig nem kell adózni a vezetékek után.    

Ismertette: az önkormányzatok a háziorvosoknak, gyermekorvosoknak, fogorvosoknak iparűzési adókedvezményt nyújthatnak, ez hétezer praxist érinthet, és évi 200 ezer forint megtakarítással is felérhet.

Varga Mihály hangsúlyozta: az elmúlt 20 év legkorábban elfogadott adójogszabályáról van szó, ez azt jelenti, hogy a gazdaság szereplőinek, a háztartásoknak fél évük van megismerkedni az új szabályokkal. A szabályok módosítása minimális területet érint, a korábbiakkal ellentétben nem újraírták az adójogszabályokat - mondta.

Kérdésre válaszolva elmondta: azzal számolnak, hogy a vállalati hitelezés állománya a bevezetett kedvezményekkel 3-4 százalékkal is bővülhet jövőre az idei évhez képest.

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja szerint az elmúlt öt évben bebizonyosodott, hogy az egykulcsos adó megbukott Magyarországon – erről Szelényi Zsuzsanna beszélt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

A független képviselő többek között ezzel indokolta, hogy pártjuk miért nem támogatja a jövő évi adótörvényeket. Azt a pénzt, amit az egykulcsos adóval otthagytak a jobb módúaknál, sem a beruházásokba nem forgatták vissza, sem pedig, nem költötték el, egyszerűen eltűnt – fogalmazott.

Szavai szerint eközben létrehoztak egy olyan, rendkívül kiszolgáltatott csoportot, amelyiknek ezen szja befizetése is komoly gondot jelent.

A politikus azt is kijelentette, hogy a kormány adópolitikája polgárosodás ellenes. Mint mondta: a különadókra és büntetőadókra építő rendszer szintén megbukott, mert az energia-, informatikai- és bankszektorra telepített adók következtében évek óta nincsenek fejlesztések.

A parlamentben kedden elfogadott adócsomag gyakorlatilag bebetonozza a kormány eddigi társadalom és gazdaságpolitikáját – összegezte az LMP álláspontját újságíróknak Schmuck Erzsébet.

Az adócsomagnak köszönhetően a jövőben a gazdagok és a szegények közötti távolság várhatóan nem csökkenni, hanem nőni fog – szögezte le. Hangsúlyozta, hogy az szja egy százalékos csökkentésével a magasabb jövedelműek járnak jól.

A képviselő közölte: a Fidesz-KDNP-nek meg kellett volna hallgatnia az ellenzék véleményét, többek között az LMP-ét is, amikor pártjuk a többkulcsos szja visszaállítását javasolta.

Schmuck Erzsébet azt is hangsúlyozta, hogy a költségvetésben növelni kellett volna a családok jövedelmét és a gyes-t.

Azt is kritizálta, hogy csak a sertéshús áfája csökken öt százalékra, mert az LMP a csökkentést az összes alapvető élelmiszerre kiterjesztette volna – jelentette ki. Az adócsomag és a jövő évi költségvetés tovább fogja növelni a dolgozói szegénységet – összegzett.

A Párbeszéd Magyarországért véleménye szerint a "négymillió szegény országban" a kormány megint a gazdagoknak kedvez az szja csökkentésével – ezt a PM társelnöke mondta kedden, Budapesten újságíróknak.

Szabó Tímea elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kabinet megint a felső tíz százaléknak tesz kedvezményeket, miközben "az egykulcsos adó csökkentésével az ország kilencven százaléka megint rosszul jár".

A független képviselő felszólította a kormányt, hogy "ne a saját haverjainak" osztogasson pénzt, hanem a szociális ágazat dolgozóinak bérére, az oktatásra, az egészségügyre illetve a családi pótlék valamint a gyes növelésére fordítson pénzeket.

A szocialista Burány Sándor a parlamenti vitában arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon drámai módon nő a dolgozói szegénység. Ennek oka szerinte az, hogy míg korábban adómentes volt a minimálbér, a Fidesz-kormány azt 16 százalékos adóval sújtotta.

Az MSZP háromkulcsos adórendszert vezetne be – közölte az ellenzéki politikus. Tudatta: azt is kezdeményezik, hogy adó-visszatérítés formájában azok is maradéktalanul igénybe vehessék a családi adókedvezményt, akiknek erre most nincs lehetőségük.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Zrt. tőkeemelése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Pótlékátalány összege

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close