hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Újabb étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nébih

  • adozona.hu

Két, férfiak számára készült étrend-kiegészítő nem felelt meg az előírásoknak, ugyanis a termékek gyógyszerhatóanyagot tartalmaztak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kötelezte a Dr. Hard és a Superhero étrend-kiegészítő kapszulák forgalmazóit a termékek visszahívására és a forgalomból való kivonásra – írja honlapján a Nébih.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet vizsgálatai alapján a termékekben az alábbi hatóanyagokat mutatták ki:

• Dr. Hard - Növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula férfiak részére 
4 kapszula/doboz (Minőségmegőrzési idő: 2024. 02. 04.)
Kimutatott gyógyszerhatóanyag: Szildenafil, Vardenafil

• Superhero étrend-kiegészítő kapszula 2,4 g (Minőségmegőrzési idő: 2024. 08. 15.)
Kimutatott gyógyszerhatóanyag: Szildenafil, Paracetamol

A termékek adatai elérhetők a jogsértés listán.

A Dr. Hard megnevezésű termékből a laboratóriumi vizsgálatok során 3 dobozt ellenőriztek a szakemberek. Ezek közül kettőben Szildenafil, a harmadikban pedig Vardenafil gyógyszerhatóanyagot mutattak ki. Az élelmiszerbiztonsági veszély elhárítása érdekében a Nébih azonnali hatállyal elrendelte – minőségmegőrzési időtől függetlenül – a termékek forgalomból való kivonását, a fogyasztóktól való visszahívását, valamint megtiltotta a további forgalombahozatalát.

Fontos tudni, hogy a Szildenafil és a Vardenafil gyógyszerhatóanyagok a foszfodiészteráz-5 enzim (PDE-5) gátló hatása révén az erectilis dysfunctio terápiájában alkalmazott vegyületek. A Paracetamol fájdalom- és lázcsillapító hatású hatóanyag, mely feltehetőleg az erectilis dysfunctio terápiájában alkalmazott vegyületek okozta fejfájás csillapítását szolgálja a termékben, ami gyakori mellékhatás az ilyen típusú hatóanyagok esetében.  

Az étrend-kiegészítők az európai uniós és a magyarországi szabályozás szerint is élelmiszernek minősülnek. A gyógyszer-hatóanyag élelmiszerben történő felhasználása tilos, kizárólag az engedélyezett és felügyelt körülmények között előállított gyógyszerekben engedhető meg, továbbá az ezen hatóanyagot tartalmazó készítmények kiadása Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött.

A termékek hamisítványnak minősülnek, ugyanis a csomagolásukon található összetételi információk szerint kizárólag növényi hatóanyagokat tartalmaznak. Elfogyasztásuk esetén a vásárlók komoly egészségkárosodási kockázattal számolhatnak.

A hivatal arra kéri a vásárlókat, ha a fenti készítmények forgalmazását észlelik, azt a lakosság egészségének védelme és a gyors hatósági intézkedések érdekében jelezzék a Nébih ZöldSzámán vagy e-mail címén: 06-80/263-244, u[email protected] – olvasható a portal.nebih.gov.hu-n.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkabér kifizetése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaidőkeret rendkívüli munka díjazása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Külföldi munkavállalás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1