hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elfogadta az EP a termékek zöld címkézésének hitelességét javító jogszabályt

  • MTI

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén megszavazta a fogyasztók hitelesebb tájékoztatását, valamint a környezetbarát jelleget alaptalanul állító címkézés tilalmát előíró jogszabályjavaslatot – tájékoztatott az uniós parlament szerdán.

A 593 szavazattal, 21 ellenszavazattal és 14 tartózkodás mellett elfogadott irányelv nagyobb védelmet kíván biztosítani a fogyasztóknak a megtévesztő környezetvédelmi címkézésekkel szemben, és biztosítja, hogy hitelesebb információk birtokában dönthessenek vásárlásaik során.

Az új szabályok értelmében az EU-n belül megtévesztő üzleti tevékenységnek minősül majd, és így tiltott lesz az úgynevezett zöldre festés, valamint a termékek hasznos élettartamának tervezett szándékos lerövidítése is. Csak azok használhatják majd a zöld jellegre utaló környezetbarát, természetes, biológiailag lebomló, klímasemleges és más öko- hivatkozásokat a címkéken, akik ezeket az állításokat tételesen bizonyítani is tudják.

A fenntarthatósági címkék használata szigorú szabályokhoz lesz kötve, hogy vége legyen az összehasonlítást ellehetetlenítő címkeváltozatoknak. A jövőben csak a hivatalosan elismert vagy a hatóságok által bevezetett tanúsítási rendszerek követelményein alapuló címkék lesznek engedélyezettek az EU-ban.

Az irányelv arra is hangsúlyt fektet, hogy a jövőben a termékek tartósságára is jobban figyeljenek a gyártók és a fogyasztók. Minden terméken jól láthatóan fel kell majd tüntetni a jótállásra vonatkozó információkat. Egységes címke készül majd, hogy jobban előtérbe kerüljenek azok a termékek, amelyekre a törvényben előírtnál hosszabb időtartamú jótállást vállal a gyártó.

A szabályok értelmében a tartósságra vonatkozóan sem lehet megalapozatlan állításokat tenni. A gyártók és forgalmazók az elengedhetetlenül szükségesnél gyakrabban nem kérhetik egy készülék fogyóeszközeinek, például a tintapatronnak a cseréjét, és nem állíthatnak be javíthatónak egy terméket, ha valójában nem az.

Tóth Edina, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője, az EP környezetvédelmi szakbizottságának jelentéstevőjeként a szavazást megelőző vitán elmondott beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövőben hatékonyan lehet majd fellépni a kettős minőség elkerülése érdekében is, a jogszabályba ugyanis bekerült a kettős minőség tiltása. Ennek köszönhetően meg fog szűnni, hogy a közép-kelet-európai régió állampolgárai "másodrangú fogyasztók" legyenek az Európai Unióban – emelte ki.

Az irányelv szerdán elfogadott végső változatát a tagállami kormányokat tömörítő Európai Unió Tanácsának is jóvá kell hagynia. A tagállamoknak 24 hónapjuk lesz a szabályok átültetésére.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyugdíjkifizetés

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Jár-e végkielégítés?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Orvosi igazolás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink