hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A követelés elévülése: ki és mikor hivatkozhat rá?

  • dr. Nagy András ügyvéd
3

Akár jogosultak, akár kötelezettek vagyunk egy jogviszonyban, fontos tisztában lennünk az elévülés alapvető szabályaival, hogy követelésünket eredményesen érvényesíthessük, vagy épp mentesüljünk az elévült tartozás megfizetése alól.

Az elévülés lényege, hogy az elévült követelést bírósági úton nem lehet többé érvényesíteni. Fontos, hogy nem a követelés iránti jog szűnik meg, csak azt törvényes úton (bírósági vagy más hatósági eljárásban) már nem lehet behajtani, amennyiben persze a másik fél hivatkozik az elévülési időre.

Tehát, ha bizonyos ideig valamely jogosultságot nem érvényesítettünk vagy nem érvényesítették velünk szemben (attól függően, hogy melyik pozícióban vagyunk), az a későbbiekben már nem lesz jogi úton kikényszeríthető, azonban ettől még a tartozás nem szűnik meg! Itt megjegyezném, hogy ha az elévült követelést az érintett utóbb mégis teljesítette, úgy azt nem követelheti vissza az elévülésre hivatkozva [a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) 6:23. § (2)].

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mikor évül el a követelés, mit jelent az elévülés nyugvása és hogy mikor szakad meg az elévülési idő!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (3)
dr. Nagy András Zoltán

Tisztelt Dudus1970629!

Nem a követelés iránti jog szűnik meg, csak azt törvényes úton (bírósági vagy más hatósági eljárásban) már nem lehet behajtani, amennyiben persze a másik fél hivatkozik az elévülési időre. A tartozás nem szűnik meg ettől függetlenül. Véleményem szerint ezért vásárolják fel ezen követeléseket. Fontos megjegyezni, hogy ha az elévült követelést az érintett utóbb mégis teljesíti, úgy azt nem követelheti vissza az elévülésre hivatkozva.

Dudus1970629

Intrum justitia miért vásárolja fel a lejárt ügyeket erre kérem a választ hogy ez jogtalan vagy nem

Dudus1970629

Igen érdeklik az oka joguk a köszi intrum justitia tanarom megvásárolja lejárt ügyeket

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Parkolási díj számlázása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Beszámoló készítése NAV átfogó ellenőrzése alatt

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérként adózó juttatások

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close