hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyéni vállalkozó megbízási jogviszonyban ugyanarra a tevékenységre

  • adozona.hu
4

Cég szerződött egy egyéni vállalkozóval szellemi tevékenységre, és annak keretében tanulmány készítésére. Egy másik tanulmány készítésére ugyanez a személy magánszemélyként is kötött egy megbízási szerződést a céggel. Egyéni vállalkozó köthet szerződést magánszemélyként egyébként a vállalkozási tevékenységébe tartozó feladatra? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Szakértőnk kifejezett kizáró okot nem talált az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvényben (Evectv.), de egyéb vonatkozó jogszabályban sem, mégis aggályosnak érzi a kérdésben vázoltakat. A feleket – bizonyos korlátok között – megilleti a szerződéskötés szabadsága (kivel, milyen jogviszony stb.), mely jogot mégsem lehet rendeltetésellenesen gyakorolni. Érdemes lenne megvizsgálni, mi volt a felek szándéka ezzel a megoldással, van-e észszerű magyarázata. Ennek hiányában felmerülhet, hogy jogszerűtlen ez a fajta többes jogviszony.

Javasolt állásfoglalás kérni a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalától. Ez a szerv jár el az egyéni vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos hatósági ellenőrzési ügyekben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (4)
dudas.dr

Kedves Justitia49, köszönjük szépen a hasznos hozzászólását! Munkajogászként (mert bár nem ide tartozik, de csak ebből a szempontból tudom megközelíteni a kérdést, mivel ezzel foglalkozom) magam is azt írtam, hogy aggályosnak tartom, noha nem tudok konkrét jogszabályhelyet megjelölni, mely tilalmat írna alá. Óvatosságból állásfoglalás beszerzését is javasoltam (ahogyan azt Ön ezek szerint korábban meg is tette). Vadász Iván kiváló adószakértő úr hozzászólásban megjelölte az Szja tv. 3.§ 17. pontját. Ezt kiegészítve az Ön által hivatkozott Evectv. szabályaival, teljeskörűen alátámasztott lett, hogy miért nincs lehetőség megbízási szerződés megkötésére. Ezen jogszabályhelyek együttes értelmezéséből valóban levezethető a tilalom. Üdvözlettel, Hajdu-Dudás Mária

Justitia49

A NAV-nak erről merőben más a véleménye.

Egy ügyfelem hasnló ügyében kértem állásfogalalást, mert aggályosnak éreztem, amit tervezett, részlet a válaszból:

"Ha egy adott tevékenység szerepel az egyéni vállalkozói nyilvántartásban, akkor ezt az adott tevékenységet a magánszemély kizárólag egyéni vállalkozóként folytathatja. Az Evectv. 2. § (1) bekezdése alapján Magyarország területén természetes személy letelepedés keretében üzletszerű gazdasági tevékenységet kizárólag egyéni vállalkozóként végezhet. Az Evectv. 16. § (4) bekezdése szerint az egyéni vállalkozó gazdasági tevékenysége során az „egyéni vállalkozó” megjelölést (vagy annak e.v. rövidítését) és nyilvántartási számát neve (aláírása) mellett minden esetben köteles feltüntetni."

dudas.dr

Köszönöm szépen! :)

Vadász Iván

Az Szja tv. 3. § 17. pontja szerint:
„Egyéni vállalkozó:
a) * az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvény szerinti egyéni vállalkozói nyilvántartásban szereplő magánszemély, az említett nyilvántartásban rögzített tevékenysége(i) tekintetében….”
Tehát a megbízási díj is az egyéni vállalkozásra vonatkozó szabályok szerinti bevétel.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

2023 HIPA

Szipszer Tamás

adószakértő

Főfoglalkozású átalányadózóból katás

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékfizetés katából visszatért bt.

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs