adozona.hu
Drágább lesz a kenyér és a sertéshús
//adozona.hu/altalanos/Dragabb_lesz_a_kenyer_es_a_disznohus_6VH7CX
Drágább lesz a kenyér és a sertéshús
Európa-szerte kevesebb gabona termett idén, mint tavaly, megnőtt a búza ára, ami árnövekedést idézhet elő a sütőipari termékeknél. A sertéshús és a húskészítmények is többe kerülhetnek ősztől, de az erős verseny miatt nem biztos, hogy a kereskedők az árnövekedést teljes mértékben áthárítják a fogyasztókra – írja a Népszava.
A cikk szerint a kenyérért kilogrammonként 25-80 forinttal is többet kell majd fizetni, ha ősszel sikerül megállapodni a magasabb lisztárról a sütőiparnak és a malmoknak.
A sertéshús előállításának önköltségében a takarmány árának aránya eléri a 70 százalékot – mondta Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára, aki szerint a takarmánygabona drágulását az ágazat szereplői nem tudják "lenyelni", kénytelenek lesznek magasabb átadási árért értékesíteni a jószágokat.
Ez végiggördül a termékláncon és magasabb árakkal találkozhatunk az üzletekben is. Még nem lehet tudni, mennyivel nő a tőkehús felvásárlási ára, de ha 10 százalékkal, akkor begyűrűző hatása a húskészítmények esetében, főleg a prémium termékeknél akár több száz forintos is lehet – írja a lap.
Kereskedelmi szakemberek szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy az üzletekben elszabadulnak az árak, mert óriási a verseny az üzletláncok között.
Hozzászólások (0)