hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Díjbevételi csúcsot döntött tavaly a biztosítási piac

  • adozona.hu

Új díjbevételi csúcsot ért el a biztosítási szektor a tavalyi évben 1204 milliárd forinttal, a szerződésszámok is növekedni tudtak – hangzott el a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) tájékoztatóján, írja közleményében a MABISZ.

Pandurics Anett MABISZ elnök szerint nagy meglepetést nem hozott a biztosítási piacon a tavalyi negyedik negyedév (amelynek eredményeit a tegnapi napon tette közzé az MNB): a díjbevételek nőttek, igaz, szerényebb mértékben, mint a megelőző években. A szerződéses állomány is nőtt kis mértékben, ami azt mutatja, hogy mind az ügyfelek, mind a biztosítók megtalálták a megoldást a biztosításkötésekre.

A lakosság tudatosságát mutatja, hogy kitartottak a folyamatos díjas biztosításaik mellett. Az életbiztosítások is nőni tudtak, s kiegyensúlyozottabbá vált az élet és a nem élet ágazat növekedése. Az életbiztosítási piacon belül a nyugdíjbiztosítások megint húzóágazatnak számítottak a 16,8%-os növekedéssel. A csoportos és hitelfedezeti életbiztosítások szintén nagyot nőttek. A válság ráirányította a figyelmet egy kisebb ágazatra, a pénzügyi veszteségek elleni biztosításokra, melyek szintén jelentős mértékben nőttek. A vegyes életbiztosítások – melyek súlya igen nagy a teljes szektoron belül – ezzel szemben jelentősen csökkentek, amit részben az elhúzódó válság, részben az előző év rekord teljesítménye is magyaráz.

A nem-élet piacon ugyanaz a vegyes kép látszik, mint a harmadik negyedévben: az utasbiztosítási szektor összeomlott, itt közel 60%-os zuhanás következett be a díjbevételekben éves alapon. A szerződések száma csak mintegy 17%-kal esett vissza, ami arra utal, hogy utaztak ugyan az ügyfelek, de rövidebb időre és jellemzően belföldre, ahol az átlagdíjak jóval alacsonyabbak.

A kgfb-biztosítások esetében a díjbevételek 7,3%-kal nőttek, a szerződések száma 3,8%-kal nőtt. A kárráfordítás csökkent. A kárgyakoriság csak a második negyedében csökkent, a szigorú kijárási korlátozásoknak köszönhetően, utána azonban gyorsan visszakorrigált. Az átlagkárok viszont feljebb kúsztak, amit a forintárfolyam, a sérelemdíjak radikális emelkedése és a szervízdijak emelkedése is magyaráz.

Mint mindenki, a biztosítók is több forgatókönyvvel készülnek az idei évre, minden attól függ, mikor tér vissza az élet a normális mederbe. Átmeneti fizetési nehézségben lévők kaptak haladékot a biztosítóktól, nagy kérdés, hogy a válság elhúzódása mennyire fogja érinteni az idő előtti törléseket, fejtette ki Pandurics Anett – olvasható a közleményben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Másodállású egyéni vállalkozó adója és járulékai

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Katás egyéni vállalkozó gyeden

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close