hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csökkenő tranzakciós érték, kiemelkedően magas tranzakciószám: ez jellemezte a tavalyi M&A piacot

  • adozona.hu

A tranzakciók számát tekintve a globális M&A piac tovább növekedett 2022-ben, újabb rekord szintet elérve. A kiemelkedően magas tranzakciószám ellenére azonban a tranzakciók összértéke 2022-ben közel 30 százalékkal alulmúlta a 2021-es rekordévet. A közép-kelet-európai régióban 2022-ben is jelentősen kifejtették hatásukat a globális gazdasági folyamatok (energiaválság, inflációs nyomás, jegybanki kamatemelés), de ezeken túlmenően gazdasági környezetünkre különösen negatív hatást jelentett az orosz-ukrán háború. A globális, illetve a közép-kelet-európai régió trendjeivel összhangban 2022-ben Magyarországon is tovább növekedett az M&A tranzakciós aktivitás. A 2021-es mintegy 50 százalékos növekedéshez képest ugyan alacsonyabb mértékben, de így is 25 százalékkal növekedett a tranzakciók száma a 2022-es évben - áll a Deloitte hazai piacra fókuszáló idei M&A piaci tanulmányában.

Ingatag gazdasági környezetben növekedett a fejlődő gazdaságok tőkevonzása

Szemben a 2020–2021 közötti változásokkal, amikor is kiemelten sok országhatáron belüli tranzakció történt, 2021-ről 2022-re a nyugati gazdaságok helyett a tőke a fejlődő gazdaságokban keresett befektetési lehetőségeket. Ezt a tendenciát tükrözi, hogy azon tranzakciók részaránya (tranzakciószám alapon), melyekben amerikai egyesült államokbeli célvállalatot vásároltak fel a 2021-es kb. 40 százalékról 30 százalékra esett vissza 2022-ben.

„A rekord magas globális tranzakciószám ellenére a tranzakciók összértéke 2022-ben mintegy 30 százalékkal alulmúlta a 2021-es rekordévet. M&A csapatunknak is aktív éve volt 2022-ben, és az idei pipeline is erős. Közelről látjuk, hogy a magas kamatszintek milyen sebeket ejtenek a gazdasági szereplőkön, melyek mérséklésére belátható időn belül kamatcsökkentést vár a piac, amely újabb lendületet adhat a tranzakciós piacoknak” – mondta Bíró Balázs, a Deloitte Magyarország vezérigazgatója és a Pénzügyi Tanácsadás vezető partnere.

Az energiaválság, infláció, kamatemelések jelentős hatást fejtettek ki

A 2020–2021 közötti időszakot gazdasági bizonytalanság, az ellátási láncok töredezettsége, valamint a fiskális és monetáris stimulus jellemezte. Ezek helyét 2022-ben átvette a háború, az energiaválság, a magas inflációs környezet és a jegybanki kamatemelési ciklus. Továbbá 2023 elején ezekhez társult egy bankpiaci válság (Silicon Valley Bank, Signature Bank, Credit Suisse, First Republic Bank) is. Ezek hatására a tranzakciós piacon számottevő változás állt be 2022 első feléről az év második felére, ami a tranzakciók összértékében mutatkozik meg látványosan. Míg 2022 első felében összesen 2,4 milliárd USD értékben kötöttek tranzakciókat, addig az év második felében ez az összeg 1,7 milliárd USD-re, mintegy 30 százalékkal esett vissza.

Szétszakadó mezőny, kirobbanó mértékű lengyel felvásárlási aktivitás

A közép-kelet-európai tranzakciós számok országbontását vizsgálva vegyes kép látható. A legnagyobb régiós piacokon (lengyel, cseh, román, magyar) folyamatos és jelentős mértékű növekedés figyelhető meg a tranzakciók számában. Lengyelország 2021-ről 2022-re 53 százalékos növekedést ért el, így a pandémia előtti szintek két-háromszorosára ugrott a tranzakciók száma. Továbbá a lengyel piacon több, mint másfélszer annyi addicionális tranzakció született 2021-hez képest, mint a régió többi országában együttvéve.

Ezzel ellentétben például Bulgáriában, Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Észak-Macedóniában és a Baltikumban a tranzakciósszám stagnált vagy csökkent 2022-ben.

Aktív volt a magyar vállalatfelvásárlási piac is

A globális, illetve a közép-kelet-európai régió trendjeivel összhangban 2022-ben Magyarországon is tovább növekedett az M&A tranzakciós aktivitás. A tavalyi 53 százalékos növekedéshez képest ugyan alacsonyabb mértékben, de így is 25 százalékkal nőtt a tranzakciók száma a 2022-es évben.

2022-ben Magyarországon a hazai befektetők részaránya 52 százalék körül alakult. A közép-kelet-európai régiót is megelőzve a nem közép-kelet-európai EU-28 (az Egyesült Királyságot is beleértve) országok mutatkoztak a legaktívabb befektetői körnek.

Töretlen az IT-szektor iránti érdeklődés

Az utóbbi évtized sikerszektora a közép-kelet-európai régióban az IT-szektor volt. Míg 2013-ban megközelítőleg minden 20. tranzakcióban szereplő célvállalat volt IT érdekeltségű, addig 2022-re már közel minden 4. tranzakcióról volt ugyanez elmondható. 2019-2022 között az IT mellett az energia, az ingatlan, a szolgáltatások és az egészségügy is 30 százalék feletti éves átlagos növekedést ért el a tranzakciószámot tekintve.

Magyarországon a 2022-es iparági sorrend jelentősen átrajzolódott a 2021-eshez képest. A régiós sorrendhez hasonlóan hazánkban is az élre tört az IT-szektor, megelőzve a pénzügyi és az energia szektort. A pénzügyi szektor még 2021-ben a középmezőnyben foglalt helyet, 2022-re már a második helyre ugrott fel. A közép-kelet-európai M&A piacon (a tranzakciószám alapú rangsort tekintve) a pénzügyi szektor mérsékelten kap szerepet, azonban Magyarországon ez számít az egyik húzóágazatnak (további információért ajánljuk a Deloitte által évente kiadott angol nyelvű közép-kelet-európai banki, illetve biztosítási M&A piaci tanulmányokat). Az IT és a pénzügyi szektor mellett szintén nagy növekedést lehetett megfigyelni 2022-ben az ipari, illetve a fogyasztói szektorban.

„Az IT szektor iránti befektetői vonzalom nemcsak a tranzakciós piacon, hanem a tőzsdei értékeltségeken keresztül is látható. Az IT-szektor tőzsdei értékeltségének növekedése az elmúlt évtizedben jelentősen meghaladta az összes nagyobb szektor növekedési ütemét. Ez a dinamikus növekedés 2022-ben átmenetileg megtört, melynek legmarkánsabb magyarázata a számottevően megnövekedett kamatkörnyezet, melyre ezen növekedési papírok árfolyama különösen érzékeny. 2023 egyelőre felfelé korrekciót hozott, mivel a friss negyedéves vállalati profitjelentések nem rossz minőségűek, valamint 2023 második félévére kamatemelést vár, áraz a piac” – mondta Csomor Csaba, a Deloitte Magyarország Pénzügyi Tanácsadás igazgatója.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kedvezményezett átalakulás feltételei

Pölöskei Pálné

adószakértő

Munkahelyi baleset utáni ellátás számviteli elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Bt.-beltag, -kültag ingyenes munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31