hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Itt vannak az ingyen telkek csok-osoknak, és a buktatók is

  • lapszemle

Egyre több önkormányzat jelezte a megújult csok kihirdetése óta, hogy ingyen adnának építési telket a csok feltételeinek eleget tevő, náluk letelepedni vágyó családoknak. A CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blog összegyűjtötte az ingyen telek buktatóit is.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kétpón már 2010-ben is ingyen adták a telket a letelepedőknek, sőt az önkormányzat 400 ezer forint támogatást adott az építkezni vágyóknak. Ennek ellenére nem tolongtak az érdeklődők, mint ahogy a Somogy megyei Andocs sem telt meg az ingyen kínált területeknek köszönhetően.

Ingyen telek – milyen áron?

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke a fő problémát abban látja, hogy a vidéki települések a munkalehetőség hiánya miatt halnak ki, amelyet elmondása szerint nem tud ellensúlyozni egy mesterséges program, vagy egy olcsó ingatlan. Jász-Nagykun-Szolnok megyében több helyen már eddig is 500 ezer és kétmillió forint között lehetett lakást vásárolni, Heves megyében pedig lakások állnak nagy számban üresen. Véleménye szerint az önkormányzatok lehetőségei ott lesznek csak érdekesek a csok-igénylők számára, ahol munka- és egzisztenciateremtési lehetőséget is kapnak az emberek.

Ez alapján kizártnak tartja, hogy az agglomerációban ingyen telkeket kínálnak majd a települések, hiszen folyamatos a fizetőképes kereslet az ingatlanok iránt, amit a csok még várhatóan növelni is fog. Magyarország szegényebb régióiban viszont nem lát sok reményt, hogy használni fog az ajándék telekakció, mivel jellemzően nagy a munkanélküliség, és az odaköltözőknek nem ad megélhetést az ingatlantulajdon.

Telekakció indul!

Január első hetében Balassagyarmatról érkezett hír, hogy ingyen kaphatnak telket háromgyermekes vagy három gyermeket vállaló családok. Összesen 15 telekre lehet pályázni, előnyt élveznek azok, akiknek a pályázat elbírálásakor már legalább két gyermekük van, illetve akik más településről költöznének Balassagyarmatra.

Makóról is jeleztek hasonló akciót a csok kapcsán, szintén 15 telekkel indítva a licitet. Korábban volt már hasonló próbálkozás a településen, de a fiatalok nem éltek vele. Még mindig üresen áll három, teljesen közművesített önkormányzati telek.

Ásotthalomra is átterjedt a „telekláz”, ahol szintén a háromgyermekes családmodellt kívánják a csok mellett megtámogatni, és itt az is kiderült, miért. Az otthonteremtési támogatást ugyanis nem lehet igénybe venni telekvásárlásra – ezért ingyen telekkel tennék lehetővé az építkezést a legalább 3 gyermeket vállaló csok-igénylőknek. Ásotthalmon 14 beépítetlen építési telek várja a potenciális lakókat, akik egy teljesen új utcát fognak alkotni.

A Jászberény melletti Jászapátiból is közölték, hogy szívesen befogadnának csok-igénylő családokat, amelyhez 12 (1-2,5 millió forint forgalmi értékű) telket is adnak ajándékként a letelepedés fejében.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkáltatói kölcsön és munkabérelőleg

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Unión belüli munkavégzés, Spanyolország

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs