hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bölcsődei támogatás az újra munkába álló szülőknek

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Az állami bölcsődei hely kevés, a magán- és családi bölcsődéket pedig sokan nem engedhetik meg maguknak. Ilyen körülmények között nehéz visszatérnie a szülőnek a munkaerőpiacra, akkor is, ha visszavárja a régi munkáltatója. A GINOP-5.3.11-18 – Kisgyermeket nevelők munkaerőpiaci visszatérésének támogatása című pályázat erre a problémára kíván segítséget nyújtani.

A vissza nem térítendő támogatás célja, hogy a kisgyermeket nevelő szülők minél könnyebben visszatérhessenek a munkaerőpiacra, ehhez pedig a kisgyermekek bölcsődei ellátásban tudjanak részesülni. A támogatást a Magyar Államkincstár nyújtja, és az egész országban elérhető. A kevésbé fejlett régiókban uniós társfinanszírozás keretében tud megvalósulni a program, míg a közép-magyarországi régióban a központi költségvetés fedezi a támogatást.

Jelenleg még az előzetes felhívás és feltételek érhetők el a Magyar Államkincstár oldalán, amely részletesen bemutatja a jelentkezési feltételeket, az igénylés módját. A végleges feltételeket a Magyar Államkincstár a továbbadott támogatásokra irányadó jogi szabályozás és a pályázati felhívás alapján közleménnyel kiadott pályázati kiírásban teszi közzé 2019. július végén, augusztus elején.

A támogatás maximális összege havi 40 ezer forint lehet! Ha a bölcsődei díj összege 40 ezer forintnál kevesebb, úgy a havi támogatás összege a bölcsődében fizetett havi összeg, ha pedig többet fizet a szülő havonta, mint 40 ezer forint, akkor a kettő különbözetét a szülő egyenlíti ki.

A pályázók azok a gyermekük után családtámogatási ellátásban részesült szülők lehetnek (akár vér szerinti, nevelő- vagy örökbefogadó szülők), akik 20 hetesnél idősebb gyermeket nevelnek, és gyermeküket munkahelyi vagy családi bölcsődében szeretnék elhelyezni annak érdekében, hogy a munkaerőpiacra visszatérjenek.

Fontos tudni, hogy mivel a támogatás célja a munkaerőpiacra való visszatérés segítése, így csak azok jelentkezhetnek, akik a támogatási kérelem benyújtásakor még nem rendelkeznek aktív munkaerőpiaci státusszal. Ide lehet érteni a munkaviszonyt, de az egyéni vállalkozást is. Ezt tudni kell bizonyítani az igényléskor egy munkaerőpiaci visszatérést tanúsító munkáltatói igazolás benyújtásával vagy pedig egyéni vállalkozói tevékenység nyilvántartásba vételéről szóló igazolással.

Mivel az igénylő az a szülő lehet, aki gyermekére tekintettel csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban részesült, így az arról szóló határozatot is csatolni kell majd az igényléskor. Ha a szülő gyermekgondozást segítő ellátásban (gyes) vagy gyermeknevelési támogatásban (gyet) részesült, az arról szóló igazolást a Magyar Államkincstár hivatalból ellenőrzi, így nem kell csatolni a határozatot.

Az előzetes felhívás részletezi a további feltételeket és teendőket. Fontos, tudni, hogy lakhely, illetve tartózkodási hely szerint csoportosítják az igénylőket, és a lakhely határozza meg, hogy szükséges-e az igényléshez önkormányzat által fenntartott bölcsődéből elutasító határozat. Ha ugyanis a megjelölt mellékletben nem szerepel az igénylő lakhelye, akkor csak abban az esetben nyújthat be pályázatot, illetve kaphat támogatást, ha megpróbálta az önkormányzat által fenntartott állami bölcsődébe beíratni gyermekét, azonban onnan férőhelyhiányra hivatkozva elutasították.

Ha az igénylő megkapja a támogatást, majd a gyermek bölcsődei elhelyezése után munkaviszonya vagy egyéb jogviszonya megszűnik, akkor 3 hónapos türelmi idő áll rendelkezésre, amíg a gyermek után jár a bölcsődei támogatás. A folyósító folyamatosan ellenőrzi, hogy az aktív munkaerőpiaci státusz fennáll-e, ezt igazolni csak az igényléskor kell.

Ha több gyermekre is fennállnak a feltételek, akkor több gyermekre is igénybe vehető a támogatás, azzal a kikötéssel, hogy minden gyermekre külön kell a támogatási kérelmet benyújtani.

A vissza nem térítendő támogatást a Magyar Államkincstáron keresztül lehet majd igényelni, az előzetes tájékoztató szerint július 31-étől annak felfüggesztéséig, de – jelen állás szerint – legkésőbb 2021. december 31-éig. A támogatás 2019. szeptember 1-jétől vehető majd igénybe – a mostani tervek szerint – legkésőbb 2022. június 30-áig.

Fontos tudni, hogy a támogatási kérelem kizárólag ügyfélkapun keresztül nyújtható majd be egy erre rendszeresített nyomtatványon.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózást ki választhatja?

Lepsényi Mária

adószakértő

Anonim szociális segélyezés ismét

Lepsényi Mária

adószakértő

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X