hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bekasztlizzák a piramisjátékot szervező lengyel cég tulajdonosait

  • MTI

Tizenöt, illetve 12 és fél évi letöltendő szabadságvesztésre ítélte szerdán Gdansk kerületi bírósága az utóbbi évek egyik legnagyobb lengyelországi botrányát okozó, piramisjátékot szervező Amber Gold befektető cég tulajdonosait.

A még nem jogerős, közel 9 ezer oldalnyi ügyészségi vádiraton alapuló ítélet a 2016 márciusa óta zajló perben, 730 tanú meghallgatása után született. Maga az ítélethirdetés – amelynek során az Amber Gold több mint 18 ezer károsult ügyfelének nevét is felolvasták – májusban kezdődött, és öt hónapig tartott.

A bíróság mindkét fővádlottat: az Amber Gold alapítóját, Marcin Plichtát és volt feleségét, Katarzynát az ellenük emelt több vádban, köztük a hűtlen kezelés ügyében vétkesnek találta. Az ügyészség mindkét fővádlottra 25 éves börtönbüntetést kért, míg ügyvédjeik ártatlanná nyilvánításukért folyamodtak.

A férfi 15 évi, a nő 12 és fél évi letöltendő szabadságvesztést kapott. Ebből levonhatják majd a letartóztatásban töltött éveket. Marcin Plichtát 2012-ben, volt feleségét 2013-ban tartóztatták le.

Az elítéltekre emellett 159 ezer zloty (12,3 millió forint), illetve 135 ezer zloty (10,4 millió forint) pénzbüntetést szabtak ki. Meg kell téríteniük továbbá az ügyfeleiknek okozta károkat, és tíz évre eltiltották őket gazdasági tevékenység folytatásától.

Az ügyészség még nem döntötte el, hogy fellebbez-e az ítélet ellen, a fővádlottak ügyvédjei azonban már bejelentették ezt. Egyúttal közölték: a mintegy 35 millió zloty (2,7 milliárd forint) értékű, az ügyfeleknek járó kártérítés kifizetése védenceik anyagi helyezete miatt nem lehetséges.

Az Amber Gold 2009 óta működött, 6-16,5 százalékos évi kamattal járó befektetési szolgáltatásokat ajánlott, ügyfelei több mint 851 millió zloty (65,8 milliárd forint) értékű vagyont bíztak rá. A cég 2012-ben csődöt jelentett, az ügyfelek többsége nem tudta visszaszerezni befektetését.

A befektetések további sorsát nem sikerült teljesen tisztázni. A Plichta házaspár ezekből többek között saját, 18,8 millió zloty (1,4 milliárd forint) értékű javadalmazását, valamint az OLT Express nevű, már nem létező gdanski fapados légitársaságot finanszírozta.

Korábbi minisztériumi jelentések szerint az OLT Express működése jelentős kárt okozott az akkoriban a csőd szélén álló LOT lengyel állami légitársaságnak.

Az OLT Express PR-tanácsadóként alkalmazta Michal Tuskot, Donald Tusk akkori lengyel kormányfő, az Európai Tanács leköszönő elnökének fiát.

Az Amber Gold-botrányt a bírósággal párhuzamosan vizsgáló parlamenti bizottság Donald Tuskot tavaly kihallgatta, kérdéseket tettek fel neki azzal kapcsolatban, hogy milyen intézkedéseket tettek az állami szervek az Amber Gold törvénybe ütköző tevékenységének megakadályozása érdekében, illetve hogy mi volt a fia szerepe az ügyben.

A parlamenti bizottsági munka alapján több újabb ügyészségi eljárás indult. A testület szintén szerdán közzétett zárójelentése szerint az Amber Gold megalapítását és térnyerését többek között az állami szervek és az igazságügyi rendszer akkori „hibás működése” tette lehetővé, Tusk pedig a neki alárendelt közigazgatási szerveknek nem adott az Amber Gold „törvénybe ütköző tevékenységének megállítását célzó lépésekre” vonatkozó utasításokat.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Hipanyilatkozat – kapcsolt vállalkozás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Katás ügyvéd számlázása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close