hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új kétéves állampapír jegyezhető mától – Questor-károsultak tüntettek

  • MTI

Új, kétéves lejáratú állampapírt bocsátott ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), összesen 50 milliárd forint értékben, fix, évi 2,5 százalékos kamattal – jelentette be sajtótájékoztatóján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Új pénzügyi terméket hétfőtől lehet megvásárolni a Magyar Államkincstárban, 9 kereskedelmi banknál és több befektetési szolgáltatónál.

Évek óta töretlen a magyar állampapírok népszerűsége, a lakossági állampapírok részaránya a központi költségvetés adósságán belül 2012 óta 2 százalékról 20 százalékra nőtt, a háztartások megtakarításain belül 2012-höz képest 2,4 százalékról 9,4 százalékra emelkedett az állampapírok részaránya – ecsetelte a nemzetgazdasági miniszter.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az elmúlt öt évben a háztartások összes új megtakarításának a fele az állampapír-állományt növelte. A lakosság tehát nem csupán megújítja a lejáró állampapír-befektetéseit, hanem növeli is azok mértékét. Ennek köszönhetően nemcsak stabilabbá vált a magyar adósságfinanszírozás, és jelentősen csökkent annak devizaaránya is, hanem a kifizetett kamatok jelentős része az országban maradt – tette hozzá Varga

Az idei adósságfinanszírozási tervben a lejáró devizaadósságot forintkibocsátások is finanszírozzák, ide értve a lakossági értékesítést. Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, a lejáró devizaadósságot döntő mértékben forintban újítják meg, a tervben egymilliárd eurós devizakötvény kibocsátása szerepel, ennek lehetősége fennáll. A forintpapír-piacon likviditásbőség van, ami olcsóvá teszi a finanszírozást, de ha jó lehetőséget látnak arra, hogy olcsó finanszírozással kiváltsanak korábban kibocsátott papírokat, akkor megteszik.

Varga Mihály elmondta, a magyar államkötvények értékesítése fontos volt abban, hogy csökkenjen az ország kitettsége, 2016 végére 25 százalékra mérséklődött a devizaadósság részaránya.

A reklámadóról szóló kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, nem tervezett és nem tervez adóemeléssel a kormány. A reklámadó kapcsán kötelezettségszegési eljárás miatt módosítani kellett a szabályozást, és 20 milliárd forintot kell visszafizetnie az államnak. Az idén várhatóan 5,3 százalékról 5,25 százalékra csökken az adó mértéke, erről a parlamentnek még döntenie kell. Úgy vélte, a magyar állam és az adófizetők nem mondhatnak le arról a bevételről, amit eddig az államkasszába befizettek.    

Tüntetés a Questor-ügy miatt

A sajtótájékoztató eredeti helyszíne az V. kerületi kormányablak volt, ahol mintegy 20-25, hangos tüntető jelent meg, akik közül többen Questor-gate feliratú pólót viseltek. Ezért az eseményt áttették a Nemzetgazdasági Minisztériumba, ahova átmentek a tüntetők, és az épület előterében folytatták a hangos demonstrációt a sajtótájékoztató alatt. 

Varga Mihály erre reagálva megjegyezte: az állampapír a legstabilabb, legbiztonságosabb befektetési forma, ha a tüntetők annak idején ilyet vásároltak volna, most nem lennének itt. Újságírói kérdésre hozzátette, szomorú, hogy itt tart a helyzet még mindig, és bízik benne, hogy a felszámolási eljárás és a kártalanítás megfelelően zárul a csalódott Quaestor-befektetőknek, akik véleménye szerint rossz helyen tüntettek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Bt.-beltag munkaviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Csalásból eredő kár könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Catering szolgáltatás adó és járulék vonzata

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs