hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az Ab megsemmisítette a 191/2014. kormányrendelet 5. paragrafus (1) bekezdés d) pontját

  • adozona.hu

Az Alkotmánybíróság bírói kezdeményezésre indult eljárása során alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a mező- és erdőgazdasági hasznosítású földek végrehajtási, felszámolási vagy önkormányzati adósságrendezési eljárás keretében árverés útján történő értékesítésének szabályairól szóló 191/2014. kormányrendelet 5. § (1) bekezdés d) pontját, valamint a megsemmisített rendelkezés kapcsán alkalmazási tilalmat rendelt el.

Az indítványozó bíróság előtt folyó ügyben az adóhatóság határozata alapján végrehajtási eljárás keretében árverésre bocsátott ingatlan 1/2 arányú tulajdonosa az ingatlan 1/2 tulajdoni illetőségének megszerzése céljából kívánt részt venni az árverésen, azonban arra a sérelmezett jogszabályi rendelkezés alapján nem volt lehetősége. A sérelmezett jogszabályi rendelkezés alapján földre az árverezhet, aki a Földforgalmi törvény 18. § (1) bekezdés e) pontja szerinti, legfeljebb 20 km-es távolságra vonatkozó feltételnek megfelel.

Az indítványozó bíró álláspontja szerint a Földforgalmi törvény 18. §-a nem a tulajdonszerzési jogosultságot, hanem az elővásárlásra jogosultak körét és sorrendjét szabályozza; a kormányrendelet ugyanakkor a termőföldre vonatkozó árverésen való részvételt olyan feltételekhez köti, amelyet a Földforgalmi törvény nem tartalmaz. Ezáltal a támadott rendelkezés rendeleti úton szűkíti a termőföld tulajdonjoga megszerzésének lehetőségét, továbbá nem azonos körbe tartozó jogalanyokkal szemben a termőföld tulajdonjogának megszerzésére vonatkozó azonos feltétel teljesítését írja elő.

Az Alkotmánybíróság határozatában megállapította, hogy az Alaptörvény értelmében a termőföld tulajdonjogának megszerzése korlátait és feltételeit, azaz a termőföld tulajdonjogának megszerzésére vonatkozó érdemi, tartalmi előírásokat sarkalatos törvényben kell rögzíteni. Azáltal, hogy a jogalkotó nem sarkalatos törvényben, hanem kormányrendeletben rögzített egy, a Földforgalmi törvény általános tulajdonszerzési rendelkezéseitől eltérő anyagi jogi többletkövetelményt a termőföld tulajdonjogának árverésen történő megszerzésére vonatkozóan, megsértette az Alaptörvényt. Az Alkotmánybíróság tanácsa ezért a támadott rendelkezés megsemmisítéséről, valamint alkalmazási tilalmáról döntött.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Tandíj visszafizetése felmondás után

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Irodai adminisztrátor

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Felmondási idő

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs