hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Állami támogatás a kistelepülési üzletek megsegítésére

 • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

A kistelepüléseken kiskereskedelmi tevékenység keretében napi fogyasztási cikket értékesítő, vagy azt újonnan vállaló vállalkozási formában folytatók számára elérhető támogatást hirdetett meg a kormány a 62/2021. rendeletben.

Támogatásra jogosult

A támogatásra jogosult lehet gazdasági társaság, egyéni vállalkozó vagy szövetkezet, amely

 • kistelepülésen kiskereskedelmi tevékenység keretében napi fogyasztási cikket értékesítő üzletet üzemeltet, és az üzlet főtevékenysége az élelmiszer jellegű bolti vegyes kereskedelem, vagy
 • kistelepülésen kiskereskedelmi tevékenység keretében vállalja napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet üzemeltetését, ahol ilyen üzlet nem működik.

Kistelepülés (kormányrendelet 2. § 21. pont): a belügyminisztérium által nyilvántartott, a támogatási kérelem benyújtása évének vagy azt megelőző év január 1-jén 2000 fő, vagy annál kevesebb állandó lakosságszámmal rendelkező település.

Főtevékenység: az a tevékenység, amelyből a támogatás igénylőjének a támogatási kérelem benyújtását megelőző 6 hónapban a legtöbb bevétele, de legalább a bevételének több mint fele származott.

Támogatható tevékenységek, célok, feltételek

Támogatás a működési engedéllyel rendelkező, illetve bejelentett üzlet kialakításához, fejlesztéséhez, valamint az üzlet működtetéséhez szükséges foglalkoztatási költségek csökkentéséhez igényelhető [kormányrendelet 4. § (1) bekezdés], amely a következők megvalósításának támogatását jelenti:

a) az üzlet külső és belső felújítását (ideértve az épületgépészeti korszerűsítést is), bővítését, építését, akadálymentesítését), mértéke 80 százalék, maximum 50 millió forint,

b) a kiskereskedelmi tevékenység és a támogatási kérelemben vállalt egyéb szolgáltatás folytatásához szükséges eszközök, különösen a berendezési bútorzat, melegen tartó eszköz, hűtőpult, hűtő, feldolgozógép, sütő, kelesztő gép, pénztárgép, számítógép, POS terminál, illetve az elektronikai eszközökhöz kapcsolódó immateriális javak (szoftver, licencdíj) beszerzését, mértéke 75 százalék, maximum 12 millió forint,

c) az üzlet és a vállalt szolgáltatás hatékony üzemeltetése érdekében indokolt képzést, mértéke 75 százalék, maximum 12 millió forint,

d) az üzletnek helyet adó ingatlan adásvételét, mértéke 50 százalék, maximum 5 millió forint,

e) az üzletben munkavégzésre irányuló jogviszonyban – kivéve a vállalkozási és megbízási szerződéssel, a gazdasági társaság felügyelő bizottsági tagság tevékenység ellátására – álló személy (foglalkoztatott) munkabéréhez kapcsolódóan a munkáltatót terhelő közterhek megfizetéséhez nyújtott segítség, amely 2021-2022-ben legfeljebb 2 fő után, azt követően a támogatott tevékenység megvalósítástól számított 5 évig egy fő után érvényesíthető.

Támogatás több célhoz is igényelhető egyidejűleg.

A támogatás igényléséhez több feltételnek meg kell felelni, amelyeket a kormányrendelet 6. paragrafusa, egyes, az ott felsorolttól eltérő speciális előírást pedig a 7-9. paragrafusok tartalmazzák. A 6. paragrafusban megnevezett feltétel például, hogy

– rendelkezni kell üzleti tervvel,

– nyilatkozni kell a megelőző két évben és a támogatási kérelem igénylésének évében saját jogon vagy egy ugyanazon vállalkozással együtt kapott csekély összegű támogatás euróban kifejezett összegéről,

– nincs végrehajtható köztartozása az igénylőnek,  

– benyújtja  a költségtervet,

– csatolja az üzletre vonatkozóan a főtevékenységet alátámasztó könyvelői vagy könyvvizsgálói igazolást,

– igazolja, hogy nem minősül nehéz helyzetben lévő vállalkozásnak (ha 2019. december 31-én nem volt nehéz helyzetben, de 2020. január 1. és 2021. június 30. között nehéz helyzetbe került az nem zárja ki a támogatást).

 A 7-9. paragrafusokban szerepel például, hogy mikortól érvényesíthető foglalkoztatási támogatás és hogyan kell számítani, ha a foglalkoztatás nem teljes munkaidőben történik, milyen speciális feltételnek kell megfelelni, ha a kérelmező vállalja gyógyszer gyógyszertáron kívüli forgalmazását vagy a postai szolgáltatásban való közreműködést.

Előírja a kormányrendelet, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni az üzletnek [10. §], és milyen biztosítékot kell nyújtani [11. §].

Állami támogatás az uniós szabályozás szerint

A támogatás többféle támogatási jogcímen nyújtható. Azt, hogy mely célra, mely vállalkozásnak, milyen jogcímen lehet a támogatást odaítélni, kormányrendelet 12. paragrafusa tartalmazza. Így például induló vállalkozásnak a 651/2014/EU rendelet I–II. fejezete, illetve a III. fejezet 3. szakaszának 22. cikke szerint nyújtható a támogatás. Ha de minimis támogatásként nem vehető igénybe (például, mert már kimerült a de minimis keret), akkor a 651/2014/EU rendelet I. és II. fejezete és a III. fejezet 1. szakasz A) alszakasz 13. és 14. cikke szerinti regionális beruházási támogatásként nyújtható.

A kormányrendelet III. fejezete fogalmazza meg, hogy a támogatásnak az uniós jogszabályok szerint milyen feltételeknek kell megfelelnie. Ezek:

 • Csekély összegű támogatás [13. §]
 • Regionális beruházási támogatás [14. -17. §]
 • Induló vállalkozásnak nyújtott támogatás [18. §]
 • Energiahatékonysági célú beruházási támogatás [19. §]
 • Megújuló energia termeléséhez nyújtott beruházási támogatás [20. §]
 • Hátrányos helyzetű munkavállaló felvételéhez bértámogatás formájában nyújtott támogatás [21. §]
 • Megváltozott munkaképességű munkavállaló foglalkoztatásához nyújtható támogatás [22. §]
 • közszolgáltatási támogatás [23. §]

A támogatás igénylése

A költségvetési támogatás a lebonyolító szerv részére – a benyújtási határidőn belül az erre a célra fejlesztett elektronikus felületen keresztül – megküldött, cégszerűen aláírt támogatási kérelem benyújtásával igényelhető [kormányrendelet 25. § (1) bekezdés]. A lebonyolító szerv a Bethlen Gábor Alapkezelő Közhasznú Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság. 

A támogatási kérelem benyújtási határidejét a támogató a lebonyolító szerv és a kormány honlapján legkésőbb 2021. április 1-jéig felhívásban teszi közzé [R. 25. § (2) bekezdés].

A hiánypótlási határidő 8 nap lehet. A támogatást szakmai szempontból a támogató vizsgálja felül. A kormányrendelet 25. paragrafusának (3) bekezdése tartalmazza, hogy mit kell a kérelemben feltüntetni. A támogatás elszámolására vonatkozó előírásokat a kormányrendelet 30-31. paragrafusai rögzítik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kényszertörlés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Kedvezményezett átalakulás

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs