hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ajánlat az Egyesült Királyságban tartózkodó uniós állampolgároknak

  • BruxInfo

Az Egyesült Királyság kész a Brexit után a jelenlegiekkel nagyjából megegyező jogokat biztosítani több mint 3 millió EU-polgárnak, ha előzőleg már legalább öt éve a szigetországban tartózkodtak – ezt a meglepetésszerű ajánlatot tette csütörtök este, az uniós csúcs első napján Theresa May, brit miniszterelnök.

Eredetileg hétfőre ígérte a brit kormány hivatalos ajánlatát a tagországok állampolgárainak Brexit utáni státuszáról, ám Theresa May váratlanul már az EU-csúcs első napjának végén bejelentette, hogy London a kilépést követően is kész lesz kvázi a jelenlegiekkel megegyező jogokat biztosítani a a szigetországban élő 3,2 millió európainak, feltéve, hogy előzőleg legalább öt éven át Nagy-Britanniában tartózkodtak.

Státuszuk ilyen formában történő rendezése azt jelentené, hogy az EU27-ek állampolgárai a brit kilépés után is a szigetországban maradhatnának. Úgy, hogy hozzáférhetnének az egészségügyi ellátáshoz és az oktatáshoz, és nagyjából azokat a kedvezményeket élveznék, amelyekkel egy Nagy-Britanniában élő és dolgozó uniós polgár jelenleg is rendelkezik. 

May, aki az állam- és kormányfők csütörtök esti vacsorájának végén tájékoztatta a nagyvonalú ajánlatról európai partnereit, ugyanakkor – feltételezések szerint taktikai okokból – nem fedte fel azt az időpontot, amelyet követően az újonnan érkezőknek nem biztosítanák ugyanezt a státuszt. A brit The Independent és más brit lapok is élnek a gyanúperrel, hogy a brit kormány ezt alkutárgyként kívánja majd használni annak az uniós követelésnek a leszerelésére, hogy a szóban forgó európai állampolgárok jogai a Brexit után is az Európai Bíróság joghatósága alá tartozzanak. 

Brit részről már korábban jelezték, hogy ez a követelés számukra elfogadhatatlan, mert a kilépést követően teljesen vissza akarják nyerni jogi szuverenitásukat. 

A miniszterelnök lapbeszámolók szerint „tisztességes és komoly ajánlatról beszélt kollégáinak, ami a lehető legnagyobb bizonyosságot kínálná a szigetországban letelepedett állampolgáraiknak karrierjük és életük alakításában”. 

May állítólag azt mondta uniós partnereinek, hogy a kormánya által bejelentett kötelezettségvállalást a brit törvényekben szentesítenék és a nagy tekintélynek örvendő brit bíróságok gondoskodnának a betartatásáról. 

A May által említett jogokra bárki igényt formálhatna, aki a szerződés 50-ik cikkelyének beélesítése (2017. március 29.) után, de az egyelőre nem ismert időhatár előtt érkezett Nagy-Britanniába úgy, hogy esélyt kapna az ötéves tartózkodásra.

Megfigyelők megjegyzik, hogy az EU a Brexit tényleges időpontját tekinti vízválasztónak, miközben a brit kormány láthatóan ennél korábbi időpontban gondolkozik. Egy korábbi időponttal meg lehetne előzni egy bevándorláshullámot még a kilépés előtt.

London ajánlata természetesen akkor lenne érvényes, ha ugyanezek a jogok az EU-ban élő briteket is megilletnék (körülbelül 1,2 millió fő). 

Az EU27-ek csütörtök este azt a procedúrát is jóváhagyták, amely alapján novemberben kiválaszthatnák a jelenleg Nagy-Britanniában működő két uniós ügynökség (gyógyszerügynökség és Európai Bankhatóság) új székhelyét. Jelentkezőkből nincs hiány, mások mellett Magyarország is pályázik mindkét ügynökség fogadására.

A menetrend értelmében a jelentkezőknek júliusban kellene benyújtaniuk a hivatalos pályázatot, amit az Európai Bizottság szeptember közepéig elbírálna, összevetve a jelentkezéseket. Ezt követően az Európai Tanács októberi ülésén politikai vitát tartana a kérdésről, majd novemberben az általános ügyek tanács hozná meg a döntést konszenzussal.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Családi gazdálkodó szocho elszámolása

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan ajándékozása utáni szja

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close