hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adócsalással gyanúsított 40 ezer ügyfele adatait kell átadnia a svájci banknak

  • MTI

A svájci legfelsőbb bíróság pénteken úgy döntött, hogy átadhatják a francia adóhatóságoknak a svájci székhelyű UBS bank több mint 40 ezer ügyfelének adatait.

Az öt bíróból három szavazott arra, hogy meg kell semmisíteni egy alacsonyabb szintű bíróság ítéletét, amely az adatátadás felfüggesztéséről döntött.

A bírák azonban leszögezték, hogy az átadott adatokat nem használhatják fel a legnagyobb svájci pénzintézetnek számító UBS franciaországi fiókja ellen zajló büntetőeljárásban. A bank tudomásul vette a döntést, amely ellen fellebbezésnek helye nincs.

A francia hatóságok korábban kaptak egy listát Németországból, amelyen a gyanú szerint olyan UBS-számlaszámok szerepelnek, amelyeken francia állampolgárok rejtették el adózatlan jövedelmeiket.

A svájci adóhatóság kész lett volna átadni a számlabirtokosok adatait Franciaországnak, de a UBS jogi útra terelte az ügyet, amelyet első fokon megnyert. Az eljárást lefolytató bíróság akkor úgy látta, nem kellően megalapozott a francia hatóságok adócsalásra vonatkozó gyanúja. Az adóhivatal azonban fellebbezett a döntés ellen.

Egy francia bíróság az év elején 4,5 milliárd eurós (több mint 1450 milliárd forintos) pénzbírsággal sújtotta a bankot adócsalás és pénzmosás miatt. Az UBS fellebbezett az ítélet ellen. Szakértők szerint a bírósági eljárás évekig elhúzódhat.

A francia hatóságok szerint 2004 és 2012 között több mint 10 milliárd eurót (3250 milliárd forintot) rejtettek el az adóhivatal elől az UBS közreműködésével. A bank tagadta, hogy törvénytelenséget követett volna el.

Az UBS több hasonló ügy főszereplője. Az Egyesült Államokban 780 millió dollár (228,5 milliárd forint) büntetést szabtak ki rá azért, mert több ezer amerikai állampolgárnak nyújtott segítséget pénze elrejtéséhez, míg Németországnak 300 millió euró (97,5 milliárd forint) bírságot fizetett.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alanyi adómentes őstermelő közösségi beszerzés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Telek áfájának visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Lakásáfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close