hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Figyelem! A téli fagykár április 15-éig még bejelenthető

  • adozona.hu

Az NFM felhívja a károsult termelők figyelmét arra, hogy az agrárkárenyhítési rendszerben a téli fagykárt legkésőbb április 15-éig jelenthetik be a Magyar Államkincstár erre a célra szolgáló elektronikus felületén.

Főszabály szerint a mezőgazdasági káreseményt, így például a téli fagykárt és az általa okozott várható hozamcsökkenés mértékét a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésétől számított tizenöt napon belül kell bejelenteni.

Jogszabályi előírások alapján téli fagy esetén azonban a káresemény bekövetkezésének nem a kedvezőtlen időjárási jelenség, azaz a téli időszakban mért mínusz 15 °C vagy annál alacsonyabb hőmérséklet (téli fagy) bekövetkezésének napja számít, hanem a téli fagy által okozott károsodás (téli fagykár) termelő általi észlelésének a napja. Így fordulhat elő, hogy például egy március eleji téli fagy által okozott termelői kár akár április 15-ig is bejelenthető, ha és amennyiben a termelő a károsodást a növényen először csak március végén, április elején észleli.

Ettől eltérően viszont a tavaszi fagynál már a kedvezőtlen időjárási jelenség, azaz a tavaszi időszakban mért mínusz 2 °C vagy annál alacsonyabb hőmérséklet (tavaszi fagy) bekövetkezésének napja határozza meg a mezőgazdasági káresemény (tavaszi fagykár) bekövetkezésének napját, amelyhez mérten áll a termelők rendelkezésére tizenöt nap a kárbejelentés megtételére.

A részletszabályokat, így a kárbejelentésre vonatkozó feltételeket a 2011. évi CLXVIII. törvény mellett a 27/2014. (XI. 25.) FM rendelet tartalmazza – írja az NFM Sajtóiroda.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számla kérés cég nevére

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close