hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A közigazgatási bíróságok létrehozásáról tárgyal az Országgyűlés

  • adozona.hu

Ma kezdi tárgyalni az Országgyűlés a közigazgatási bíróságok létrehozásáról szóló kormányzati előterjesztést.

A parlament aktuális ülésének harmadik ülésnapja reggel 9 órakor kezdődik, Trócsányi László igazságügyi miniszter javaslatát elsőként tárgyalják a napirenden szereplő kilenc előterjesztés közül.

A tárcavezető korábban bejelentette: a kormány nevében a Velencei Bizottsághoz fordul annak érdekében, hogy a testület vizsgálja meg, a törvény összhangban áll-e a nemzetközi sztenderdekkel. Magyarországon ismét egy elkülönült, független közigazgatási bírósági rendszer jöhet létre. A létrehozás indokaként a miniszter azt jelölte meg, hogy a közigazgatási per nem azonos a magánjogi perrel, ezek csak formai szempontból mutatnak azonosságot. 

Magyar György ügyvéd az ATV Egyenes beszéd című műsorában úgy reagált a törvényjavaslatról, hogy egyszerűbb lenne, ha mindjárt maga a tárcavezető hozná meg az ítéleteket, amiket azonnal is ki is hirdethetnének. Véleménye szerint "abszurd, elfogadhatatlan, tűrhetetlen minősíthetetlen" a közigazgatási bíráskodás rendszerének átalakítására vonatkozó kormányzati elképzelés. Magyar György szerint erősen aggályos, hogy egy kormányzati szerv beavatkozhat egy másik hatalmi ág tevékenységébe, például a miniszternek meghatározó szerepe lesz a bírák és bírósági vezetők kinevezésében.

A hírek szerint a bírák egy részét a közigazgatásból hoznák, miközben a bíráskodás önálló, független, nagy tapasztalatot, tudást és bölcsességet feltételez, a közszférában pedig az önállóság és a függetlenség nem jellemzője a rendszer működésének – hangsúlyozták az ügyvédek. Ugyanakkor felvetődik – tették hozzá –, miként majd lehet megállapítani az összeférhetetlenséget, vagyis kizárni azt, hogy valaki bíróként ugyanazon ügyekben járjon el, amelyekben korábban tisztviselőként valamilyen módon közreműködött.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföldeladás

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelő áttérése átalányadóra

Lepsényi Mária

adószakértő

Őcsg. tárgyi eszköz értékesítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs