A GINOP Pluszban 800–850 milliárd forint keretre jelenik meg idén felhívás vállalkozások számára

  • MTI/Adózóna

A 2021–2027-es időszakra szóló Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (GINOP Plusz) 2500 milliárd forint keretéből az idén mintegy 800-850 milliárd forint forrásra jelenik meg felhívás a vállalkozások számára – mondta Greinstetter Balázs, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára szerdán egy budapesti sajtótájékoztatón.

A helyettes államtitkár a GINOP Plusz Regionális Roadshow utolsó állomásán, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában tartott sajtótájékoztatón elmondta: az idén hat felhívást terveznek megjelentetni közvetlenül kis- és közepes vállalkozásoknak. 380 milliárd forint értékben lesz nulla százalékos kedvezményes vállalati hitelprogram három hullámban. Ennek első hulláma már ismert, április 30-ától az ország kevésbé fejlett régióiban lévő vállalkozások adhatják be igényeiket, a kkv-technológiai plusz hitel program nagyságrendileg 150 milliárd forintos kerettel rendelkezik.

Jelezte: ennek budapesti "tükörlába" is megjelenik majd az év hátra lévő részében, és várható még egy nagyobb összegű kombinált hitel vállalati program is.

Greinstetter Balázs ismertette: négy kutatás-fejlesztési felhívást terveznek az idén 200 milliárd forint keretösszeggel. Ennek kisebb részét teszik ki az állami tulajdonban lévő kutatási infrastruktúrák laboratóriumi fejlesztései, a nagyobb rész pedig két cél között oszlik meg. Támogatni szeretnék a nagyobb volumenű vállalati alap- és iparkutatásokat, illetve a mikro és kisvállalkozások folyamat, gyártási innovációját, marketing innovációját.

Folytatódnak a döntően már futó munkaerőipaci programok is, ahol a keretösszeget emelik meg, és a szakképzés 4.0 stratégia mentén ágazati képzőközpontok további fejlesztését is tervezik.

A felhívások a következő hetekben megismerhetők lesznek, kellő felkészülési idő után a tervek szerint ősszel lehet majd beadni a pályázatokat – mondta a helyettes államtitkár.

Greinstetter Balázs emlékeztetett: a GINOP Plusz programok célja, hogy 2030-ra a magyar kkv-k bruttó hozzáadott értékteremtő képessége növekedjen, továbbá a foglalkoztatási ráta 85 százalékra emelkedjen.

A GINOP Plusz erősen fókuszál az országon belüli területi egyenlőtlenségek felszámolására, kiegyenlítésére. Az ország négy leghátrányosabb régiójába a források 65 százalékát allokálják. A GINOP Plusz keretének mintegy 10 százaléka a fővárosi vállalkozások számára lesz elérhető, döntően vállalkozásfejlesztési hitelek és kutatás-fejlesztési támogatások keretében.

Kasziba Levente, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. EU üzleti igazgatóság igazgatója elmondta, 2014–2020 között 1100 milliárd forint pénzügyi eszközt helyeztek ki az MFB Pontok közreműködésével, a mostani fejlesztési ciklusban 1400 milliárd forint forrás lesz. A 2014–2020-as forrás legnagyobb részét, 41 százalékát vállalkozásfejlesztésre fordították, ezen kívül a kutatás-fejlesztésre, a digitalizációra, a zöldátmenetre fókuszáltak. A mostani fejlesztési ciklusan is hasonlóak a fókuszpontok, várhatóan a zöldátmenet a források kétharmadát viheti majd el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink