hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

6,1%-kal nőtt az ipari termelés

  • adozona.hu

2019 októberében az ipari termelés volumene 6,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,4 százalékkal emelkedett, olvasható a KSH gyorsjeletésében.

2019. októberben:

Az ipari termelés volumene 6,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,4 százalékkal csökkent.

Az ipari export volumene 8,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítés 37 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 15,2, a 17 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 12,2 százalékkal emelkedett.

Az ipar belföldi értékesítése 4,1, ezen belül a feldolgozóiparé 5,3 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül a döntő súlyt (96 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 6,1, míg a csekély súlyú bányászaté 8,4 százalékkal emelkedett. Az energiaipar kibocsátása (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 2,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A feldolgozóipari termelés és értékesítés alakulása

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 29 százalékát képviselő járműgyártásban a kibocsátás 9,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi termelési szintet. A közúti gépjárműgyártásának volumene 9,6, míg a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 8,7 százalékkal bővült.

A feldolgozóipari termelés mintegy 13 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 7,3 százalékkal nőtt. A két legjelentősebb alágazat közül az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 25, a híradástechnikai berendezés gyártása 2,0%-kal emelkedett.

A feldolgozóipari termelésből 11%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 7,8 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva, mind a hazai, mind a külpiaci eladások kedvező alakulásának köszönhetően. Az alágazatok közül a legnagyobb súlyt (26 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 4,1, míg a második legjelentősebb italgyártás 16,8 százalékkal emelkedett. Három alágazatban csökkent a termelés, közülük a csekély súlyú dohánygyártás esett vissza a legnagyobb mértékben (13,1 százalékkal).

A két közepes súlyú alág teljesítménye eltérően alakult: a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 4,0 százalékkal emelkedett, ugyanakkor a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 3,4 százalékkal csökkent.

Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 22 százalékkal a kisebb súlyú villamos berendezés gyártása haladta meg az egy évvel korábbit, mindkét értékesítési irányban bővültek az eladások.

Folytatódott a csökkenő tendencia a legkisebb súlyú textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártásában: októberben a kibocsátás 8,0 százalékkal visszaesett.

A legnagyobb mértékben, 8,9 százalékkal a vegyi anyag, termék gyártása maradt el az egy évvel korábbitól, nagyrészt a jelentős súlyt képviselő műanyagalapanyag-gyártás visszaesése miatt.

A termelés alakulása a feldolgozóipar jelentősebb alágaiban, 2019. október

Az ipari termelés a régiók közül csak Észak-Magyarországon csökkent (1,2 százalékkal) az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékben, 16,7 százalékkal Pest régióban bővült a volumen, a többiben 0,7 és 12,1 százalék közötti növekedést mértünk.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 0,9 százalékkal nagyobb volt a 2018. októberinél. Az új belföldi rendelések 2,4, az új exportrendelések 0,7 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány október végén 10,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

2019. január–októberben az előző év azonos időszakához képest

Az ipari termelés 6,3 százalékkal emelkedett. Az összes értékesítés 64 százalékát adó külpiaci eladások volumene 7,4, a 36 százalékot képviselő hazai értékesítésé 6,2 százalékkal bővült.

Magyarország minden régiójában nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben Pest régióban (10,1 százalék), a legkevésbé Észak-Magyarországon (0,3 százalék).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház tárgyieszköz-értékesítése

Nagy Norbert

adószakértő

Kiküldetés munkaszüneti napon

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaszüneti nap és pihenőnap

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close