hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

22 százalékkal nőtt az ipari termelés, meghaladta a járvány előtti szintet is

  • adozona.hu

2021 júniusában az ipari termelés volumene 22 százalékkal meghaladta az előző év júniusának alacsony bázisszintjét, közölte a KSH. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 18,6 százalékkal emelkedett. A bővüléshez a feldolgozóipar minden alága hozzájárult. A legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártása, míg a legkevésbé az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 májusához képest 0,3 százalékkal csökkent. A termelés volumene meghaladta a járvány előtti, 2019. júniusi szintet.

2021. júniusban:

Az ipari termelés volumene 22%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt júniusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júniusban az előző hónaphoz viszonyítva 0,3%-kal csökkent.

Az ipari export volumene 14,4%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 32%-át képviselő járműgyártás kivitele 11,3, a 15%-os súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 6,6%-kal bővült.

Az ipar belföldi értékesítése 24, a feldolgozóiparé 28%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő súlyt (96%) képviselő feldolgozóipar termelése 22, a csekély súlyú bányászaté 28%-kal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 12,8%-kal emelkedett.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25%-át képviselő járműgyártás az ipari átlag alatt, 13,6%-kal bővült az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A közúti gépjármű gyártásának volumene 14,7, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 11,3%-kal emelkedett.

A feldolgozóipari termelés 12%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 19,0%-kal nőtt. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 21, az elektronikus fogyasztási cikké pedig 25%-kal bővült.

A feldolgozóiparból 11%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 12,7%-kal emelkedett, mind a külpiaci, mind a hazai eladások növekedésének köszönhetően. A legnagyobb súlyt (24%) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 24, a második legjelentősebb italgyártás pedig 9,0%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. Csak két alágazatban mérséklődött a kibocsátás: a növényi, állati olaj gyártása 4,7, a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás 3,3%-kal csökkent.

A legnagyobb mértékben, 70%-kal a közepes súlyú villamos berendezés gyártása bővült, elsősorban a villamosmotor-, áramfejlesztő-, valamint az akkumulátorgyártás felfutása miatt.

A másik két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 25, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 34%-kal nőtt az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.

Lassult a növekedés üteme a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban: júniusban 38%-kal emelkedett a kibocsátás, főként a hazai eladások bővülése következtében, a külpiaci értékesítés mérséklődött.

Az előző havi csökkenés után a gyógyszergyártás 13,0%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

Magyarország minden régiójában nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben, 42%-kal Pest régióban, a legkevésbé, 14,0%-kal Nyugat-Dunántúlon.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 5,6%-kal nagyobb volt a 2020. júniusinál. Az új belföldi rendelések 21, az új exportrendelések 3,3%-kal emelkedtek. Az összes rendelésállomány június végén 8,8%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

2021. január–júniusban az előző év azonos időszakához képest:

Az ipari termelés 18,8%-kal nőtt. Az összes értékesítés 65%-át adó külpiaci eladások volumene 20, a 35%-ot képviselő hazai értékesítésé 13,3%-kal emelkedett.

régiókban 9,5 és 28% közötti volumennövekedést mértünk, a legnagyobb mértékűt Észak-Magyarországon.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Munkaköri leírás aláírása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs