hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megjelent! Nemzetközi ügyletek áfája

  • adozona.hu

Legújabb kiadványunkban közösségi, harmadik országba irányuló és többszereplős ügyleteket veszünk sorra, és vizsgálunk az áfaszabályozás tükrében. Szót ejtünk a közösségi adószámok használatáról és az üzleti partnerek ellenőrzéséről is.

Az áfa az az adónem, amiről akkor is van mit mondani, ha nem változik a szabályozás. Az adó részletszabályai annyira összetettek, hogy azt esetenként rendkívül nehéz a való életben megvalósult ügyletre alkalmazni. Főleg akkor, ha az adott ügylet nem két belföldi áfaalany között jön létre.

Jelen kiadványunkban olyan eseteket veszünk górcső alá, ahol nem mindegy, hogy egy ügylet hol és miként adózik: belföldön vagy más tagállamban, esetleg harmadik országban, illetve adózik-e egyáltalán vagy adómentes státuszú.

Fontos tényező az ügylet típusa, vagyis hogy termékértékesítésről vagy szolgáltatásnyújtásról van-e szó – komplex ügyletek esetében azt is jól kell meghatározni, hogy mi a jellegadó és mi a járulékos ügylet. Nem mindegy, hogy az általános szabályok szerint kell eljárni, vagy speciális szabályok vonatkoznak az adott ügyletre. Kiadványunkból kiderül, mikor milyen szabályozás az irányadó.

Ízelítő a kiadványban található szabályzatokból, iratmintákból:

  • komplex tevékenység minősítése;
  • teljesítés helyének különös szabályai;
  • szolgáltatás igénybevétele más tagállambeli, harmadik országbeli adóalanytól;
  • előleg kezelése;
  • láncügylet és háromszögügylet;
  • új közlekedési eszköz közösségi beszerzése és értékesítése;
  • gazdasági letelepedés helyének jelentősége;
  • más tagállambeli webáruházból való beszerzés kockázata.

Rendelje meg webáruházunkban most 10% kedvezménnyel!

MEGRENDELEM

Az Adózóna aktív előfizetői extra kedvezménnyel juthatnak hozzá a kiadványhoz − erről e-mail-ben fogjuk tájékoztatni őket.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély ingatlan bérbeadása és az áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számlázás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Üzletértékesítés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31