hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Személygépjármű értékesítésének áfavonzata

  • Gyüre Ferenc adótanácsadó
2

A vállalkozások személygépjárműveiket cserélik, újat vesznek, a régit értékesítik. Az értékesítés sokszor okoz problémát áfa szempontjából. Cikkünkben nem foglalkozunk azokkal az értékesítésekkel, amelyek során az adóalany a használt ingóságokra vonatkozó különbözeti adózást választotta, továbbá az új közlekedési eszközök értékesítésével sem.

Az áfatörvény 259. § 25. pontja alapján személygépkocsiból újnak minősül, amely legalább 48 cm3, legalább 7,2 kw, és az első forgalomba helyezéstől még 6 hónap nem telet el, vagy nem tett meg 6000 kilométert.

Az első feladat annak a tisztázása, hogy mi minősül személygépkocsinak. Az adótörvények erre vonatkozó fogalommeghatározásáról külön előadást lehetne tartani, hiszen a gépjárműadóról szóló törvény, a társasági adótörvény, személyi jövedelemadó törvény, külön meghatározza a fogalmat, míg az áfatörvény körül írja azt. Az áfa szempontjából ez a körülírás az áfatörvény 124. § (1) bekezdésében található, mely alapján személygépkocsinak minősül az a gépkocsi, amely 8703-as vámtarifaszámmal rendelkezik, és személy/személyek szállítására alkalmas vagy arra szolgál, és a vezetővel együtt a szállítható személyek száma nem haladja meg a 9 főt.

Áfa témakörben az Adózónán további írásokat ITT olvashat, illetve 10 százalék kiadói kedvezménnyel megrendelheti "Áfa – speciális esetek" című kiadványunkat is.

A személygépkocsi értékesítésének három iránya lehetséges, melyekkel most foglalkozunk. Az értékesítések lehetnek beföldiek, Közösségben belüliek, Közösségen kívüliek. Mindegyik esetben más és más szabályok alapján történik a személygépkocsi értékesítése, és természetesen mindegyik esetre más áfaszabályok érvényesek.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük és példákkal illusztráljuk a belföldi értékesítés, továbbá a Közösségen belüli és a Közösségen kívüli értékesítés szabályait!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (2)
Ruszin Zsolt

Kiváló cikk. Szép munka.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

USA-ba távmunka

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Küldöldi kiküldetés

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Vállalkozásból kivont vagyon – monacói illetőségű tag

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs