hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mennyi idő áll rendelkezésre a számlakibocsátásra?

  • dr. Bartha László adójogi szakjogász

Cikkünkben a számlakibocsátás határidejére vonatkozó jogszabályi előírásokat tekintjük át.

A számlakibocsátás határidejét az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfa-törvény) 163. §-a és 164. §-a szabályozza. A számla kiállításáról főszabály szerint a teljesítésig, pénz vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszköz formájában juttatott előleg esetében annak jóváírásáig, kézhezvételéig, egyéb esetben (például nem pénzben adott előleg) az előleg megszerzéséig, de legfeljebb a teljesítéstől – előleg esetében az előzőek szerinti időpontig – számított észszerű időn belül szükséges gondoskodni.

Mint a jogszabályhelyből látható, a számla kiállítására lehetőség van a teljesítést megelőzően is, amennyiben valamennyi adat – azaz a teljesítés időpontja is – ismert.

Az áfa-törvény egyes esetekben meghatározza az „észszerű időn belül" jelentését, így:

  • Haladéktalanul szükséges kiállítani a számlát, előlegszámlát, ha az ellenértéket készpénzzel vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel térítik meg (ez alól kivétel a közösségen belül értékesítés, közösségi szolgáltatás esete, illetve, ha az adóalany a nyugtaadás alól mentesül, mivel az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) szerinti automataberendezés használatával térítik meg részére az ellenérték adót is tartalmazó összegét).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, melyben bemutatjuk, milyen további esetekkel találkozhatunk a jogszabályi előírások alapján.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Unión belüli jövedelem adózása, árfolyama II.

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Revolut

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink