hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

NAV: új ügycsoport az UJEGYKE-nyomtatványon

  • adozona.hu

2023. június 28-án módosul az UJEGYKE-nyomtatvány, ettől az időponttól már külön a belföldön letelepedett adóalanyok külföldi áfa-visszatérítésével kapcsolatos ügyek intézésére is bejelenthető állandó meghatalmazás – tette közzé csütörtökön honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A külön erre szóló meghatalmazást a nyomtatvány UJEGYKE-1 lapján, az E/1/f) „Belföldön letelepedett adóalanyok külföldi áfa-visszatérítési jogának érvényesítésével kapcsolatos ügyek” új alrovat jelölésével lehet bejelenteni.

Az új ügycsoport jelölésével külön intézhetők az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) 185. § (1) bekezdése szerinti, belföldön letelepedett adóalanyokat a Közösség más tagállamában megillető hozzáadottértékadó-visszatéríttetési jog érvényesítése iránti kérelmek (ELEKAFA- és ELEKAFA_KIIGNY-nyomtatványok) az Art. XXII. fejezete alapján. Ezekben az ügyekben a képviseletre az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény (Air.) 17. §-ában foglalt szabályok vonatkoznak.

Azoknak az állandó meghatalmazottaknak, akik az E/1/a) ügycsoport intézésére jelenleg is jogosultak [„Áfához és egyéb közvetett adókhoz kapcsolódó ügyek (külföldi adóalany áfa-visszatéríttetésével kapcsolatos, OSS-, IOSS-, SA-ügyek kivételével)”], és az új ügycsoportban is el kívánnak járni, új bejelentést kell tenniük, azaz a módosított UJEGYKE-adatlapon igényelniük kell ezt a jogosultságot is.

Azok a képviselők, akik jelenleg is jogosultak az áfaügyek intézésére (E/1. „Áfához és egyéb közvetett adókhoz kapcsolódó ügyek”), valamint akik minden adóügy intézésére jogosultak [D/1. „ADÓÜGYEK (kivéve egyes jövedéki ügyek)”], egyúttal az új ügycsoport intézésére is jogosultak lesznek, azaz nem szükséges új adatlapot beküldeniük.

Az UJEGYKE-nyomtatvány az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA), valamint az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramban (ÁNYK) is elérhető.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink