hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új lakások adó-visszatérítési támogatása – változások

  • dr. Bartha László adójogi szakjogász

2021 októberével hatályba léptek az új lakások építéséhez és vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. kormányrendelet változásai. Cikkünkben az adó-visszatérítési támogatás módosult szabályait foglaljuk össze.

Új lakás építése esetén az adó-visszatérítési támogatás két esetkörben vehető figyelembe.

Egyfelől az adó-visszatérítési támogatás igénybe vehető:

– legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű lakás vagy a legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű egylakásos lakóépület természetes személy építője vagy építtetője által az építési bekerülési költség megfizetéséhez, illetve

– az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárához.

E tekintetben kizárólag 27 százalékos áfatartalmú számlák nyújthatóak be. Tehát nem vehető figyelembe az 5 százalékos adattartalmú számla.

Másfelől szintén igénybe vehető az adó-visszatérítési támogatás legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű új lakás vagy a legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű új, egylakásos lakóépület vásárlása vagy építése esetén – a családi otthonteremtési kedvezmény igénylésével egyidejűleg – a telekárat is tartalmazó vételárra, illetve a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költségre. E tekintetben azonban 2021. október 1-jét megelőzően kizárólag 5 százalékos áfatartalmú számla volt igénybe vehető. 

Ugyanakkor 2021. október 1-jétől lehetőség van a lakóingatlannak nem minősülő, a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség adóalapjára eső rész tekintetében a 27 százalékos áfamértékkel kiállított számla figyelembe vételére is.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az egyéb változásokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Előtársaság ügyvezető

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Egyéni vállalkozó kkv-besorolása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs