hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új lakások adó-visszatérítési támogatása – változások

  • dr. Bartha László adójogi szakjogász

2021 októberével hatályba léptek az új lakások építéséhez és vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. kormányrendelet változásai. Cikkünkben az adó-visszatérítési támogatás módosult szabályait foglaljuk össze.

Új lakás építése esetén az adó-visszatérítési támogatás két esetkörben vehető figyelembe.

Egyfelől az adó-visszatérítési támogatás igénybe vehető:

– legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű lakás vagy a legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű egylakásos lakóépület természetes személy építője vagy építtetője által az építési bekerülési költség megfizetéséhez, illetve

– az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárához.

E tekintetben kizárólag 27 százalékos áfatartalmú számlák nyújthatóak be. Tehát nem vehető figyelembe az 5 százalékos adattartalmú számla.

Másfelől szintén igénybe vehető az adó-visszatérítési támogatás legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű új lakás vagy a legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű új, egylakásos lakóépület vásárlása vagy építése esetén – a családi otthonteremtési kedvezmény igénylésével egyidejűleg – a telekárat is tartalmazó vételárra, illetve a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költségre. E tekintetben azonban 2021. október 1-jét megelőzően kizárólag 5 százalékos áfatartalmú számla volt igénybe vehető. 

Ugyanakkor 2021. október 1-jétől lehetőség van a lakóingatlannak nem minősülő, a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség adóalapjára eső rész tekintetében a 27 százalékos áfamértékkel kiállított számla figyelembe vételére is.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az egyéb változásokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kifizető vagy nem kifizető?

Szipszer Tamás

adószakértő

NAV jogkövetési vizsgálat, adókülönbözet

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs