hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Törölt adószám: mi a teendő a levont áfával?

  • adozona.hu

Törölt adószám után az áfakarton és a folyószámla nem egyezik, mit lehet ilyenkor tenni? Olvasónk kérdésére Bartha Katalin, az Adózóna okleveles adószakértője válaszol.

Gazdasági társaság adószámát törölték, de erről a társaságnak nem volt tudomása, tevékenységét folytatta és könyvelésileg az áfat levonásba helyezte, azonban ezt a bevallásban már nem érvényesíthette. Ennek okán az áfakarton nem egyezik meg a NAV áfa folyószámlával. Mi ilyenkor a teendő? Rendkívüli ráfordításba kivezethető a tévesen nyilvántartott vissza nem igényelhető áfa?

Mindenekelőtt szeretném előre bocsátani, hogy a kérdésben szereplő felvetésre csak a tényállás teljes körű ismerete mellett adható pontos válasz.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban „Áfa tv.”) 137. § (1) bekezdése értelmében: „abban az esetben, ha az állami adóhatóság – az Art. rendelkezései alapján – az adóalany adószámát felfüggeszti, az adóalany adólevonási jogát az adószám felfüggesztését elrendelő határozat jogerőre emelkedésének napjától kezdődően – az adólevonási jog gyakorlásának egyéb feltételeitől függetlenül – nem gyakorolhatja.”

E rendelkezés értelmében az adóalany áfabevallásában legfeljebb az adószám felfüggesztését elrendelő határozat jogerőre emelkedésének napját megelőző napig érvényesíthet levonható áfát.

Az áfalevonási jogot nem érvényesítő adóalany a beszerzései, szolgáltatás igénybevételei során rá áthárított áfát ugyanazon költségszámlán számolja el, mint magát a költséget. Hasonlóképp kell eljárni, ha levonási tilalom miatt nem érvényesíthető részben vagy egészben az áfa.

A fentiek miatt a tévesen levonásba helyezett áfát az adott ügylet költségszámláján kell elszámolni. A számviteli törvény [2000. évi C. tv.] rendkívüli ráfordításra vonatkozó rendelkezései nem teszik lehetővé a tévesen levonásba helyezett áfa rendkívüli ráfordításként történő jogszerű elszámolását.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó főállásban vagy mellékállásban

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozó elhalálozása

Lepsényi Mária

adószakértő

Lakás bérbeadása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5