hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Számlázási szabályok nemzetközi ügyleteknél

  • Bunna Erika adótanácsadó

A belföldi vállalkozások nemzetközi térnyerésével külföldi megrendelőik is megszaporodtak. Mi a helyzet számlázáskor, melyik állam szabályait kell alkalmazni a bizonylat kiállítása során?

Kézenfekvő válasz lenne erre az, hogy magyar adószámról, magyar fél által teljesített értékesítés és szolgáltatásnyújtás esetén a magyar áfatörvény számlázási szabályait kell alkalmazni, azonban ez nem minden esetben van így.

Az áfatörvény 2013-tól arra vonatkozóan is tartalmaz szabályokat, hogy nemzetközi ügyleteknél – termékértékesítésnél és szolgáltatásnyújtásnál – melyik ország előírásai szerint kell kibocsátani a számlát. Erről az áfatörvény 158/A § rendelkezik.

Segítségre lenne szüksége az áfatörvény gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban?
Kiadványunk praktikus útmutató azoknak a területeknek az áttekintéséhez, amelyek gyakori problémát okoznak.
Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel az "ÁFA –Speciális problémák" című kiadványt!
Részletek >>

De miért is került be ezen paragrafus a hazai szabályozásba? Ebben az esetben is uniós tagállamiságunkkal összefüggő jogharmonizációs szándék van a módosítás mögött: az új jogszabályhely a Héa-irányelvet módosító Számlázási irányelvvel összhangban meghatározza, hogy melyik tagállam szabályait kell alkalmazni határon átnyúlóan teljesített ügyletekről történő számlázás esetében. Ennek során egyrészt figyelembe veszi, hogy ezek a szabályok ne okozzanak túlzott adminisztratív terhet az adóalanyok számára, másrészt megfelelő ellenőrzési feltételeket biztosítsanak az egyes adóigazgatások számára.

Ezek a rendelkezések azonban nem vonatkoznak a számlák megőrzésére. Ennek oka, hogy a tagállamoknak továbbra is biztosítani kell: a joghatóságuk hatálya alatt teljesített ügyleteket megfelelően ellenőrizhessék. 

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a konkrét előírásokat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Polgári jogi társaság

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Németországi tankolás elszámolása itthon

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs