Számlázási szabályok nemzetközi ügyleteknél

  • Bunna Erika adótanácsadó

A belföldi vállalkozások nemzetközi térnyerésével külföldi megrendelőik is megszaporodtak. Mi a helyzet számlázáskor, melyik állam szabályait kell alkalmazni a bizonylat kiállítása során?

Kézenfekvő válasz lenne erre az, hogy magyar adószámról, magyar fél által teljesített értékesítés és szolgáltatásnyújtás esetén a magyar áfatörvény számlázási szabályait kell alkalmazni, azonban ez nem minden esetben van így.

Az áfatörvény 2013-tól arra vonatkozóan is tartalmaz szabályokat, hogy nemzetközi ügyleteknél – termékértékesítésnél és szolgáltatásnyújtásnál – melyik ország előírásai szerint kell kibocsátani a számlát. Erről az áfatörvény 158/A § rendelkezik.

Segítségre lenne szüksége az áfatörvény gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban?
Kiadványunk praktikus útmutató azoknak a területeknek az áttekintéséhez, amelyek gyakori problémát okoznak.
Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel az "ÁFA –Speciális problémák" című kiadványt!
Részletek >>

De miért is került be ezen paragrafus a hazai szabályozásba? Ebben az esetben is uniós tagállamiságunkkal összefüggő jogharmonizációs szándék van a módosítás mögött: az új jogszabályhely a Héa-irányelvet módosító Számlázási irányelvvel összhangban meghatározza, hogy melyik tagállam szabályait kell alkalmazni határon átnyúlóan teljesített ügyletekről történő számlázás esetében. Ennek során egyrészt figyelembe veszi, hogy ezek a szabályok ne okozzanak túlzott adminisztratív terhet az adóalanyok számára, másrészt megfelelő ellenőrzési feltételeket biztosítsanak az egyes adóigazgatások számára.

Ezek a rendelkezések azonban nem vonatkoznak a számlák megőrzésére. Ennek oka, hogy a tagállamoknak továbbra is biztosítani kell: a joghatóságuk hatálya alatt teljesített ügyleteket megfelelően ellenőrizhessék. 

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a konkrét előírásokat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Repülőjegy továbbszámlázása, áfakulcs

Bunna Erika

adótanácsadó

Őstermelő – nemleges nyilatkozattétel

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X